Menu

wat eten we morgen? Bewaren van groenten en fruit

Waarom bederft voedsel en hoe kunnen we voedselbederf tegengaan? Het conserveren van voedingsmiddelen is een probleem dat de mens eeuwenlang heeft beziggehouden. In het verleden werden een hele reeks methoden uitgewerkt. Vis werd gedroogd in de zon en vlees gerookt boven een vuur of gepekeld door grote hoeveelheden zout toe te voegen. Maar wat met groenten en fruit? Je kan onmogelijk groenten roken of fruit pekelen.

Om voedsel te bewaren, moet telkens de stofwisseling in de cellen vertraagd of stopgezet worden om zo de ontwikkeling van micro-organismen te verhinderen. Bijna alle hedendaage bewaartechnieken zijn terug te brengen tot enkele heel eenvoudige procédés. Slechts de recente vernieuwingen zijn gebaseerd op technologische hoogstandjes. Als de oorzaken van bederf gekend zijn, is het omkeren van deze mechanismen een eerste stap in de bewaring van voedingsmiddelen.

In deze lesbundel worden enkele bewaarmethoden van vroeger en nu op een rijtje gezet.

Materiaal type: