Menu

Potaerdehoeve in Merchtem

De Potaerdehoeve is een melkveebedrijf met bijna 100 melkkoeien. Er wordt gemolken met twee melkrobots. De koeien zijn hoog productief en staan in een nieuwe, luchtige, lichte stal.

De Potaerdehoeve is één van onze STEMboerderijen. In overleg met de leerkracht kan er een STEM-aanbod in elkaar gestoken worden.


 

Aanbod 

Tijdens de rondleiding, met accenten op beleven en zelf ontdekken, maken we kennis met de werking van een modern melkveebedrijf. We brengen een bezoekje aan de kalfjes (die in iglo's wonen!), de pinken, vaarzen, stieren en melkkoeien. Waar slapen de dieren? Wat eten ze? Wat zijn hun dierenmanieren? Je komt het allemaal te weten. We bezoeken ook de melkruimte waar de koeien gemolken worden door twee melkrobots. Waar gaat al die lekkere melk naartoe? Het aanbod wordt aangepast aan de leeftijdsgroep en de weersomstandigheden. Geschikt voor personen met beperkingen (oa. rolstoelgebruikers, blinden, ...).

Kies je voor een rondleiding in het kader van STEM dan is er naast ruimte voor beleving en ontdekken ook aandacht voor de wetenschap en techniek aanwezig op dit melkveebedrijf. We werken, afhankelijk van de doelgroep, rond volgende onderzoeksvragen: Hoe hanteer ik best een kruiwagen of schup om de kalfjes te voederen? Hoe werkt de melkmachine? Hoe wordt melk zo duurzaam mogelijk gekoeld? Waaruit bestaat veevoeder? Kunnen wij zelf een koeienstal op schaal bouwen? Wat is er allemaal aanwezig in de koeienstal en kunnen wij zelf ontdekken waarvoor dit allemaal dient? ...
Het STEM-spel 'Melkkoeien in huis' helpt de leerlingen alles te ontdekken in de koeienstal en dit te linken met wat ze kennen uit hun eigen leefwereld.

 

 

 

 

Extra's 

Kindvriendelijke rondleiding, proevertje: melk of chocomelk. Bij mooi weer kan er gepicknickt worden.

Kenmerken

Doelgroepen: 
Kleuters / Lager Onderwijs / Secundair Onderwijs / Buitengewoon Onderwijs / Hoger Onderwijs / Jeugdwerk / Volwassenenverenigingen / Senioren
Sectoren: 
Melkvee (runderen)
Type: 
@the farm, Kijkboerderijen, STEMboerderijen

Contactgegevens

Uitbaters: 
Van den Houte Jos
Telefoon: 
0475/84 17 81

Details voor bezoek

Bezoekmomenten: 
Enkel op afspraak, van maart tot oktober. Van maandag tem zaterdag.
Groepsbezoeken: 
Ja
Individuele bezoeken: 
Nee