Menu

Terug naar thema overzicht >Frietjes

FrietjesTerug naar thema overzicht >

De aardappelproducten geven tijdens het frituren water af en nemen vetten op. Vetten zijn energiedens en zorgen er dus voor dat de aardappel rijker wordt aan energie, wat bij frequente consumptie tot overgewicht kan leiden. Er zijn enkele factoren die beïnvloeden hoeveel vet een product opneemt en dus hoe rijk aan kcal deze wordt:

  • Het contactoppervlak tussen de aardappel en het frituurvet: hoe kleiner of hoe dunner de frieten, hoe hoger de vetopname.
  • De frituurtemperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe hoger de vetopname.
  • De kwaliteit van het frituurvet. Bij herhaaldelijk gebruik van hetzelfde vet ontstaan afbraakproducten in het frituurvet, die voor meer wisselwerking tussen de friet en het vet zorgen en dus voor een hogere opname van vet.

Naast de hoeveelheid vet die wordt opgenomen, is ook het soort vet dat wordt opgenomen van belang. Er bestaan namelijk ongezonde verzadigde vetzuren en betere onverzadigde vetzuren. De soort vetzuren dat wordt opgenomen, wordt bepaald door het soort frituurvet.

  • Verzadigde vetzuren veroorzaken hoge slechte cholesterolwaarden in het bloed en hart- en vaatziekten. Harde dierlijke vetten bevatten veel onverzadigde vetzuren.
  • Onverzadigde vetzuren hebben dit nadelig effect op de gezondheid niet. Het is dus beter om plantaardige oliën te gebruiken omdat deze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

Poster 'Bouwen landbouwers aan het land?'

Het lappendeken zoals we het kennen op het platteland, daar...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Boerderi...

game - www.farmony.be: Eerlijke prijs voor eerlijk product

Uitleg Game Farmony : Landbouw zorgt voor het inkomen van...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs, Landbouwer...

Tintelkoffer

Tintelen met kleuters bij het gebruik van de Tintelkoffer.
Kleuteronderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, ...

Poster 'Zea Mays'

Deze poster geeft een inzicht over de maïsteelt. En...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, 3de graad, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Vee...

game - www.farmony.be - Boer en Buiten

Uitleg Game Farmony : bundel Boer en Buiten Dat Vlaanderen...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs, Landbouwer...

A+ STEMproject - AARDAPPELEN - werkbladen SPITTER

Werkbladen voor de leerlingen bij de handleiding voor de...
Leerlingen, Secundair onderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Du...

Smaakparadijs - draaiboek

Het Smaakparadijs is een draaiboek om met de hele...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Poster 'Wat staat er op het menu?'

Deze poster vertelt hoe het menu van de koe, winter en...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

game - www.farmony.be

Serious Game Farmony is een simulatiespel waarbij je als...
Secundair onderwijs, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden e...

Klimaat en landbouw - presentatie innovatiesteunpunt

Powerpoint Presentatie die de klimaatopwarming, -...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 3de graad, Overheden en organisaties, Boerderij, Veeteelt (koe, v...