Menu

Terug naar thema overzicht >Blancheren

BlancherenTerug naar thema overzicht >

Blancheren is het kort op hoge temperatuur brengen van de aardappelstaafjes. Ze worden gedurende 5 tot 25 minuten in een waterbak van 70 tot 80°c ondergedompeld. Blancheren heeft voordelen voor de kwaliteit van de frieten:

  • de enzymen die er normaal voor zorgen dat frieten bruinkleuren worden vernietigd;
  • tijdens het snijden is zetmeel en glucose uit de aardappelcellen getreden, dit wordt voor een deel van het oppervlak van de frieten verwijderd. Hierdoor krijgen de frieten later een gelijkmatigere kleur;
  • de  staafjes worden al gedeeltelijk gaar: het zetmeel onder het oppervlak gelatiniseert reeds. Hierdoor verkort de baktemperatuur. Daarnaast wordt hierdoor minder vet opgenomen tijdens het bakken;
  • vaak wordt in het laatste water waarin geblancheerd wordt wat glucose toegevoegd. Glucose zorgt mee voor de kleur van het afgebakken product.

Na blancheren wordt het aanhangend water verwijderd door een droger aan de hand van hete lucht. Hierdoor kan de olie achteraf niet vervuild worden met water, blijven de frieten stevig en krijgt het oppervlak van de friet een stevige huid waardoor deze later krokanter zijn. Ook neemt de friet tijdens het bakken zo minder olie op.

De frieten worden gebakken in olie van 160 tot 180 °C. Er wordt continu verse olie toegevoegd. Meestal wordt er tegenwoordig ongeharde plantaardige olie gebruikt. Na het bakken wordt de olie verwijderd door ze over een vibrerende zeef met hete lucht blazers te voeren.

Hierna worden de frieten gekoeld in een koeltunnel, deze frieten worden verpakt bij 0°C in een zuurstofvrije atmosfeer. De frieten kunnen hierna ook door een vriestunnel gevoerd worden en verpakt bij -18°C. Van 100 kg aardappelen blijft slechts 50 kg frieten over.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

Poster 'Bouwen landbouwers aan het land?'

Het lappendeken zoals we het kennen op het platteland, daar...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Boerderi...

game - www.farmony.be: Eerlijke prijs voor eerlijk product

Uitleg Game Farmony : Landbouw zorgt voor het inkomen van...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs, Landbouwer...

Tintelkoffer

Tintelen met kleuters bij het gebruik van de Tintelkoffer.
Kleuteronderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, ...

Poster 'Zea Mays'

Deze poster geeft een inzicht over de maïsteelt. En...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, 3de graad, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Vee...

game - www.farmony.be - Boer en Buiten

Uitleg Game Farmony : bundel Boer en Buiten Dat Vlaanderen...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs, Landbouwer...

A+ STEMproject - AARDAPPELEN - werkbladen SPITTER

Werkbladen voor de leerlingen bij de handleiding voor de...
Leerlingen, Secundair onderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Du...

Smaakparadijs - draaiboek

Het Smaakparadijs is een draaiboek om met de hele...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Poster 'Wat staat er op het menu?'

Deze poster vertelt hoe het menu van de koe, winter en...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

game - www.farmony.be

Serious Game Farmony is een simulatiespel waarbij je als...
Secundair onderwijs, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden e...

Klimaat en landbouw - presentatie innovatiesteunpunt

Powerpoint Presentatie die de klimaatopwarming, -...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 3de graad, Overheden en organisaties, Boerderij, Veeteelt (koe, v...