Menu

Doelgroepverbreding en digitalisering plattelandseducatie

Samen met 19 partners uit het Leadergebeid Vlaamse Ardennen start Plattelandsklassen, in samenwerking met Landelijke Gilden en Boerenbond, een project om de landbouw en het platteland uit die regio dichter bij de kinderen en jongeren te brengen.

Dit doen we via het uitwerken van plattelandsexcursies voor het secundair onderwijs en het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal en een educatieve film voor het lager onderwijs.

De gemeentes Brakel, Geraardsbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Zingem, Zottegem en Zwalm ondersteunen dit project zowel inhoudelijk als financieel. Dankzij het partnerschap met deze gemeentes en met het Provinciaal proefcentrum voor groenteteelt Oost-Vlaanderen, de Kijkboerderijen Hof Ketele (Oudenaarde), Den Ighemkouter (Geraardsbergen) en ‘t Alkenveld (Zottegem), de schoolhoeve van Bernardus Technicum ‘Axelwalle’ (Melkvee), de secundaire scholen Bernardus Technicum van Oudenaarde, Sint-Jozefsinstituut van Geraardsbergen en het Onze-Lieve-Vrouwcollege uit Zottegem, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Toerisme Vlaamse Ardennen krijgen we de kans om volgend aanbod te ontwikkelen:

  • 3 plattelandsexcursies rond de thema's melkvee, vleesvee en akkerbouw voor de 1e graad van het secundair onderwijs. Deze excursies zijn een perfecte invulling van het STEM-actieplan van de Vlaamse Overheid.
  • een digitaal lessenpakket rond de thema's varkenshouderij en akkerbouw (aardappelen en graan) voor het lager onderwijs
  • een educatieve film rond de thema's varkenshouderij en akkerbouw (aardappelen en graan) voor het lager onderwijs