Menu

Terug naar Actualiteit >Aan de slag met techniek en wetenschappen op melkveebedrijf ’t Alkenveld


50 leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwcollege Campus Centrum mochten op 15 september, in het kader van ons Leaderproject in de Vlaamse Ardennen, een hele dat zelf aan de slag op het melkveebedrijf ‘t Alkenveld in Zottegem. 

De leerlingen ontdekten wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde vanuit de landbouwpraktijk. Dit in het kader van het STEM-onderwijs.

 

 

Via verschillende opdrachten gingen de leerlingen zelf aan de slag. Ze kregen volgende uitdagingen voorgeschoteld en moesten hierbij zelf de taken verdelen zodat alles aan het einde van de dag uitgevoerd was:

  • Een weide uitspannen met schrikdraad en testen er stroomtoevoer is.
  • Boter maken, maar ook panir kaas en kaas van karnemelk. Zo kunnen ze de smaak, textuur, kleur … vergelijken.
  • Een grondplan tekenen van een grote stal met een oriëntatieoefening. Zo kunnen ze beoordelen of de zonnepanelen goed geplaatst zijn.
  • De waterhuishouding onderzoeken en het belang van compost ontdekken.
  • De zuurtegraad of pH van de bodem bepalen en het belang daarvan.
  • Verlichting voor een aanhangwagen aan een tractor in elkaar steken. Kennis maken met verschillende tangen, klemmen en zoveel meer. Een echte test voor handige jongeren!

Door in verschillende teams te werken en verschillende opdrachten uit te voeren, voldoet het project aan de eisen van het onderwijs van de toekomst. De leerlingen maken dus kennis met landbouw en voedselproductie maar ook met technologie en exacte wetenschappen!

Aanvullend aan dit bedrijfsbezoek werd een bezoek gebracht aan de ‘Klepmolen’. Onderweg naar de molen werden de leerlingen uitgedaagd om het landschap te bespreken en de wegberm onder de loep te nemen. Ideaal in het kader van de vakken aardrijkskunde en natuurwetenschappen.

De ‘Klepmolen’ is een monument met aansluitingspunten voor verschillende vakken. Ze kunnen de hoogte berekenen, kennis maken met verschillende graansoorten, kijken hoe de verschillende kammen in elkaar steken en wielen die draaien. Kortom technologie, wiskunde, geschiedenis,...

Een enorm leerrijke en ook leuke dag zowel voor ons als voor de leerkrachten en leerlingen!

Zoals gezegd werd deze excursie georganiseerd in het kader van het Leaderproject ‘Doelgroepverbreding en digitalisering plattelandseducatie’. Dit was een soort try out, nu engageren we ons om de feedback van leerlingen, leerkrachten, landbouwer en begeleiders te verwerken om zo tot een nog sterker aanbod te komen.

In het voorjaar 2018 staat de excursie volledig op punt, met bijhorende educatieve bundel voor leerkracht en leerlingen. Alle info en bijhorend educatief materiaal wordt downloadbaar aangeboden via onze website. Je hoeft als leerkracht enkel nog een afspraak te maken met het bedrijf waar je de excursie wil laten doorgaan. Voor meer info over interessante melkveebedrijven, neem een kijkje bij onze educatieve hoeves.  Hou alvast onze website in het oog!