Menu

Terug naar Actualiteit >AgroSTEMexcursie Aardappelen


AgroSTEMexcursie Aardappelen in november 2018

Van 2016 tot 2019 werken 9 partners, gesteund door Leader Haspengouw en de provincie Limburg, aan het project  'Het begint in Haspengouw' waarbij landbouweducatie op het voorplan staat.
Het Atheneum van Borgloon heeft samen met Plattelandsklassen een nieuwe AgroSTEMexcursie uitgewerkt over aardappelen. Hierbij ontdekken leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs hoe een aardappelplant groeit, welke werkzaamheden de boer tijdens de groei moet uitvoeren, waarom aardappelen in ruggen gepoot worden en hoe aardappelen bewaard worden en verwerkt. Kortom ze staan staan stil bij de volledige weg die een aardappel aflegt van pootaardappel tot eetaardappel in de winkelrekken of tot purree op hun bord. Een uniek STEM-project met raakvlaken met heel wat verschillende vakken zoals aardrijkskunde, natuurwetenschappen, voeding, techniek, SEI,...
 

De leerlingen van het 2de jaar mochten de AgroSTEMexcursie 'Aardappel' op donderdag 29 november 2018 uittesten. Ze werden hartelijk ontvangen op het akkerbouwbedrijf van Christian Vanvinckenroye, Monnikenlaan 51 in Heers.

Het oogstseizoen voor de aardappelen liep op z'n einde, dus dit was het ideale moment om eens achter de schermen te gaan kijken naar het rooien, transport en de bewaring van de aardappelen, maar ook de verpakking en de verkoop kwamen aan bod. De leerlingen ontdekten zelf waarom aardappelen in koele, donkere loodsen worden bewaard met voldoende ventilatie. Wat onthoud je beter dan die dingen die je zelf hebt kunnen uitproberen? En wat smaakt er beter dan een streekproduct, zoals een lekkere aardappel pas gerooid of vers gesneden frietjes?

Het is vandaag een grote uitdaging om kinderen én hun ouders te bewegen tot gezonde voedingsgewoonten. Wij geloven dat kennismaken met het productieproces van voedsel en met de duurzame landbouw die aan de basis ligt van die gezonde producten, hiertoe cruciaal is.

Dankzij de ondersteuning van de Provincie Limburg, Vlaanderen en Europa. voor meer info over het project klik hier