Menu

Terug naar Actualiteit >AgroSTEMexcursie Hard fruit


AgroSTEMexcursie Hard fruit

Van 2016 tot 2019 werken 9 partners, gesteund door Leader Haspengouw en de provincie Limburg, aan het project  'Het begint in Haspengouw' waarbij landbouweducatie op het voorplan staat.

De Tuinbouwschool SOLV uit Sint-Truiden heeft samen met Plattelandsklassen een nieuwe AgroSTEMexcursie uitgewerkt 'Hard fruit'. Hierbij ontdekken leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs hoe een vrucht aan een boom groeit, welke werkzaamheden de fruitteler tijdens de groei moet uitvoeren, wat het verschil is tussen hoogstam- en laagstamfruitbomen en hoe appelen en peren bewaard worden en verwerkt. Kortom ze staan staan stil bij de volledige weg die een appel en peer aflegt van bloesem tot lekkere vrucht in de winkelrekken of tot gezond en verfrissend sap. Een uniek STEM-project met raakvlaken met heel wat verschillende vakken zoals aardrijkskunde, natuurwetenschappen, voeding, techniek, SEI,...

De leerlingen van het 2de jaar mochten dit op donderdag 4 oktober 2018 uittesten. Ze werden hartelijk ontvangen op het fruitbedrijf van Peter Pulinx, Nonnemilenseweg 33 in Sint-Truiden.

Het oogstseizoen voor appelen en peren was nog volop bezig, dus dit was het ideale moment om eens achter de schermen te gaan kijken naar de pluk, het transport en de bewaring van de appelen en peren. Ook de verpakking, verwerking en verkoop kamen aan bod. De leerlingen ontdekten zelf verschillende manier om te bepalen wanneer een appel plukrijp is en waarom appelen in koelcellen bewaard worden of waarom het beter is om appelen in de fruitmand niet naast de peren te leggen. Wat onthoud je beter dan die dingen die je zelf hebt kunnen uitproberen? Uiteraard kon er ook vollop geproefd worden. En wat smaakt er beter dan een streekproduct, zoals een appel of een peer, die je zelf hebt geplukt?

Het is vandaag een grote uitdaging om kinderen én hun ouders te bewegen tot gezonde voedingsgewoonten. Wij geloven dat kennismaken met het productieproces van voedsel en met de duurzame landbouw die aan de basis ligt van die gezonde producten, hiertoe cruciaal is