Menu

Terug naar Actualiteit >Lancering 2e editie digibook 'Ons dagelijks bord'


Vorige week stelden we het digibook ‘Ons dagelijks bord: aardappelen, graan en varkens' voor aan leerkrachten van de basisscholen uit het Leadergebied Vlaamse Ardennen.    

Ons dagelijks bord is een digitaal lessenpakket voor het lager onderwijs met leesteksten, werkbladen en ideeën voor lesactiviteiten rond gezonde voeding en ook de land- en tuinbouwactiviteiten die daaraan ten grondslag liggen. Deze tweede editie van Ons dagelijks bord behandelt de thema's graan, aardappelen en varkenshouderij en dit specifiek in de regio Vlaamse Ardennen. Het digibook vertrekt vanuit het omgevingsonderwijs waarbij de leefomgeving centraal staat als object van studie. Naast een omgevingsboek met tal van activiteiten in de Vlaamse Ardennen, vind je ook telkens per thema interessante suggesties van belevingsmogelijkheden en excursies. Aanvullend op dit lessenpakket werden 3 educatieve filmpjes gemaakt rond de thema’s aardappelen, graan en varkens

Behalve ondersteuning vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen, kwam er ook financiële ondersteuning van 9 gemeenten uit het Leadergebied zelf. Dit zijn Brakel, Geraardsbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Zingem, Zottegem en Zwalm. Basisscholen uit die gemeenten krijgen een digibook voor elke klas. Ook basisscholen uit andere gemeenten in de regio krijgen een pakket gratis.  

Via een unieke activatiecode, terug te vinden in elk pakket 'Ons dagelijks bord' kan het digibook geactiveerd worden vanuit knooppunt.net. Met deze activatiecode heb je eveneens toegang tot de eerste editie van Ons dagelijks bord, ontwikkeld in de regio Kempen en Maasland en rond de thema's groenten, melk- en vleesvee.

Ons dagelijks bord leent zich ideaal voor het werken met een digibord. De leerkracht kan de leerstof aanbrengen met visueel aantrekkelijke praatplaten en interactieve werkblaadjes. Nadien kunnen allerlei opdrachten volgen of kan de leerkracht beslissen om met de klas naar buiten te trekken om met behulp van fiches gewassen of planten in de natuur te bekijken of, waarom niet, een boerderij te bezoeken.

Meer info of vragen? Contacteer ons gerust.