Menu

Terug naar Actualiteit >Red de koe, gooi geen zwerfvuil in de wei!


Red de Koe is een spel dat ontwikkeld werd door Plattelandsklassen in samenwerking met Limburg.net.

Tijdens het leaderproject Tintelboeren gingen we op zoek naar een manier om kinderen bekend te maken met het probleem van zwerfvuil in weiden en velden. Zo kan een koe stukjes metaal in haar maag krijgen, omdat een voorbijganger een blikje in de wei gooit. Als de boer de wei maait, geraakt het blik zo mee in het wintervoer.

Doel van het spel is om leerlingen van de tweede en derde graad lager onderwijs de soorten zwerfafval te leren kennen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn voor de gezondheid van planten en dieren op het platteland. 

Het spel bestaat uit 16 opdrachten telkens rond één soort zwerfvuil. Het verdelen van de opdrachten gebeurt aan de hand van een memory waarbij de kinderen telkens de combinatie moeten maken van een afbeelding van zwerfvuil en een afbeelding van zwerfvuil in een plattelandsomgeving. Als ze een juiste combinatie gevonden hebben, mogen ze één van de 16 opdrachten uitvoeren. Op die manier maken ze kennis met de verschillende soorten afval en de gevolgen ervan voor de landbouw en de natuur.

Red de koe is gratis te downloaden op de website van Plattelandsklassen.

Ook Boerenbond en Landelijke Gilden hebben de handen in elkaar geslagen om de strijd aan te gaan tegen het zwerfvuil in bermen, akkers en weiden op het platteland. Met de sprekende slogan 'Hou jij het mee proper?' zetten ze een grootse bordenactie bij landbouwers op poten . De volgende weken zullen Boerenbond en Landelijke Gilden-afdelingen meer dan 5.500 bermbordjes langs Vlaamse akker- en weideranden plaatsen. Daarop een foto van een landbouwer met een duidelijke oproep : ‘Ik hou het hier proper, jij toch ook?’. Of een bordje met koeien met de sprekende slogan: ‘Wij houden niet van blik en ander afval, hou jij het mee proper?’.

Ook tijdens de recreatieve tochten van Landelijke Gilden deze zomer zal er gesensibiliseerd worden. Deelnemers zullen alert gemaakt worden op de zwerfvuilproblematiek door hen een herbruikbaar fietsafvalzakje mee te geven om het afval tijdens het fietsen correct op te bergen.