Menu

Red de Koe - Geen zwerfvuil in de wei!

Red de Koe is een werkboekje met een educatief memoryspel. Het werd ontwikkeld door Plattelandsklassen in samenwerking met Limburg.net.

Tijdens het leaderproject Tintelboeren gingen we op zoek naar een manier om kinderen bekend te maken met het probleem van zwerfvuil in weiden en velden. Zo kan een koe stukjes metaal in haar maag krijgen omdat een voorbijganger een blikje in de wei gooit. Als de boer de wei maait, geraakt het blik zo mee in het wintervoer.

Doel van dit spel is om leerlingen de soorten zwerfafval te leren kennen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn op de gezondheid van planten en dieren op het platteland. Tijdens het spelen van de memory ervan  worden ze aangezet om ‘creatief’ na te denken over hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen.

Het spel bestaat uit 16 opdrachten telkens rond één soort zwerfvuil. Het verdelen van de opdrachten doe je aan de hand van een memory. 32 kaarten (2 x 16) met afbeeldingen van zwerfvuil. Je zoekt de combinatie afbeelding zwerfvuil (op en gele achtergrond) en de afbeelding van het zwerfvuil in een omgeving.

Op de rechtergroene knop 'Speel mee', kan je de interactieve memory spelen. Als je twee dezelfde kaartjes aanklikt zal je, indien je een account en code hebt op knooppunt.net, een interactief werkblaadje zien verschijnen handelend over dat stuk zwerfvuil.  .