Menu

Hoeve 't Alkeveld in Velzeke (Zottegem)

Hoeve 't Alkeveld is een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee met verwerking. Met de melk worden allerlei zuivelproducten geproduceerd en er is een ijssalon. De boerderij heeft een omvang van ongeveer 60ha. Er worden onder andere maïs, tarwe, suikerbieten en aardappelen verbouwd. De aardappelen worden voor het grootste deel bewaard in een vorstvrije aardappelloods, om via groothandel en thuisverkoop te verhandelen.

Hoeve 't Alkenveld is één van onze STEMboerderijen. Een STEM-aanbod kan aangeboden worden op maat van de doelgroep in overleg met de leerkracht.

Zij bieden ook de AgroSTEMexcursies rond melk en aardappelen aan voor 1ste graad Secundair Onderwijs met geïntegreerde STEM-workshops.

Aanbod 

Rondleiding op het bedrijf met accenten op beleven en zelf aan de slag gaan: na een warme ontvangst leidt boer Chris of boerin Leen jullie rond op de boerderij en vertelt er over de verzorging van koeien en kalfjes. Je komt er ook heel wat te weten over het telen van verschillende gewassen en het melken van koeien. In de melkverwerking kan je kennismaken met de bereidingswijze van zuivelproducten. Tot slot kan je er proeven van een lekker ijsje.

Kies je voor een rondleiding in het kader van STEM dan is er naast ruimte voor beleving en ontdekken ook aandacht voor de wetenschap en techniek aanwezig op dit melkveebedrijf. We werken, afhankelijk van de doelgroep, rond volgende onderzoeksvragen: Hoe hanteer ik best een kruiwagen of schup om de kalfjes te voederen? Hoe werkt de melkmachine? Hoe wordt melk zo duurzaam mogelijk gekoeld? Waaruit bestaat veevoeder? Kunnen wij zelf een koeienstal op schaal bouwen? Wat is er allemaal aanwezig in de koeienstal en kunnen wij zelf ontdekken waarvoor dit allemaal dient?...
Het STEM-spel 'Melkkoeien in huis' helpt de leerlingen alles te ontdekken in de koeienstal en dit te linken met wat ze kennen uit hun eigen leefwereld.

Extra's 

- Innovatieve landbouw - Twee melkrobots - Gebruik van zonne-energie en regenwater. - In ons zaaltje en op de binnenkoer kan je in het weekend genieten van een heerlijk ijsje met zelfbereide sauzen, vers fruit of een pannenkoek. - Zoekt u een toffe, gezellige accommodatie voor een babyborrel, communiefeestje, vergadering ...? Wij stellen onze infrastructuur graag ter beschikking. (Informeer vrijblijvend) (zaaltje: maximum 50 personen)

Kenmerken

Doelgroepen: 
Kleuters / Lager Onderwijs / Secundair Onderwijs / Buitengewoon Onderwijs / Hoger Onderwijs / Jeugdwerk / Volwassenenverenigingen / Senioren
Sectoren: 
Akkerbouw / Melkvee (runderen)
Type: 
@the farm, Kijkboerderijen, STEMboerderijen

Contactgegevens

Uitbaters: 
Chris en Leen Steenhuyse - Gielis
Telefoon: 
09/360 16 70

Details voor bezoek

Bezoekmomenten: 
Individueel bezoek is mogelijk op zondagnamiddag van 14.00 tot 18.00 uur. - Van april tot en met oktober - Van woensdag tot en met zondag
Groepsbezoeken: 
Ja
Individuele bezoeken: 
Ja