Menu

't Stappeshof in Merchtem

't Stappeshof is een gemengd landbouwbedrijf met melkvee, braadkippen en akkerbouw.

Naast melkvee vind je er ook vleesvee. Ze telen voedergewassen maar ook suikerbieten en aardappelen.
De oude rundveestal van de vierkantshoeve werd ingericht als onthaalruimte voor bezoekers. We nodigen jullie uit om te komen voelen, ruiken, kijken en proeven van de hedendaagse landbouw!

't Stappeshof is één van onze STEM-boerderijen. Een STEM-aanbod kan aangeboden worden in overleg met de leerkracht.

Aanbod 

Bij een eerste kennismaking met het bedrijf staan beleving en ontdekken van het bedrijf en de omgeving centraal. We hebben hierbij aandacht voor de weg van de melk van de koe tot koelkast, de opfok van braadkippen en het werk op de akkers rond het bedrijf. Geschikt voor personen met beperkingen (oa. rolstoelgebruikers, blinden, ...).

Kies je voor een rondleiding in het kader van STEM dan is er naast ruimte voor beleving en ontdekken ook aandacht voor de wetenschap en techniek aanwezig op dit melkveebedrijf. We werken, afhankelijk van de doelgroep, rond volgende onderzoeksvragen: Hoe hanteer ik best een kruiwagen of schup om de kalfjes te voederen? Hoe werkt de melkmachine? Hoe wordt melk zo duurzaam mogelijk gekoeld? Waaruit bestaat veevoeder? Kunnen wij zelf een koeienstal op schaal bouwen? Wat is er allemaal aanwezig in de koeienstal en kunnen wij zelf ontdekken waarvoor dit allemaal dient? ...
Het STEM-spel 'Melkkoeien in huis' helpt de leerlingen alles te ontdekken in de koeienstal en dit te linken met wat ze kennen uit hun eigen leefwereld.

Extra's 

We werken ook een dagprogramma op maat uit waarbij we rekening houden met de leeftijd of fysische mogelijkheden van de bezoeker. Mogelijke extra's: - meewerken aan de eenvoudige dagdagelijkse activiteiten - het boerderijspel - maken van een dessert. Het landbouwbedrijf is gelegen langs het landbouwleerpad 'de dagwandroute'.

Kenmerken

Doelgroepen: 
Kleuters / Lager Onderwijs / Secundair Onderwijs / Buitengewoon Onderwijs / Jeugdwerk
Sectoren: 
Akkerbouw / Gemengd bedrijf / Melkvee (runderen) / Pluimvee
Type: 
@the farm, Kijkboerderijen, STEMboerderijen

Contactgegevens

Uitbaters: 
Hendrik en Riet Vanderstappen - De Schrijver
Telefoon: 
052/35 16 30 of 0485/16 78 55 (Riet) of 0476/53 67 35 (Hendrik)

Details voor bezoek

Bezoekmomenten: 
Enkel op afspraak, van midden maart tot en met midden november. Maandagnamiddag of dinsdag.
Groepsbezoeken: 
Ja
Individuele bezoeken: 
Nee