Menu

AgroSTEMexcursie Blauwe Bessen

Wil je met de klas op excursie naar een fruitteeltbedrijf waar blauwe bessen geteeld worden en waar je meer zal leren over de teelt van blauwe bessen, de oogst en de verwerking ervan? Kies een blauwbessenplantage dicht bij de school. Neem dan de fiets om de plantage te bezoeken. Fietsen is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een fijne, sportieve bezigheid! Eens aangekomen op het landbouwbedrijf krijg je een rondleiding van de teler, die jou meer zal vertellen over het reilen en zeilen op de plantage. Je komt in contact met tuinbouw, maar ook met aardrijkskunde, techniek, natuurwetenschappen, economie en heel wat andere vakken. 

Deze AgroSTEMexcursie bevat alle ingrediënten voor een uitdagend STEMproject en past volledig binnen het STEMonderwijs. De leerstof die je in deze bundel kan terugvinden, zal je tijdens de uitstap in een aantal
praktische toepassingen zien terugkomen. Door het schooljaar heen ga je in verschillende vakken met deze bundel en de
bijhorende werkbladen aan de slag. Aan de hand van de bundel herhaal je kort wat je gezien hebt tijdens de uitstap, en ga je met de leerkracht dieper in op een aantal interessante details.
In deze bundel focussen we ons op de landbouw in zijn geheel, de groei van de blauwbessenstruik, de oogst van de
bessen en de verwerking tot eindproduct. Je zal merken dat ‘duurzaamheid’ een rode draad vormt door alle verschillende
onderwerpen en vakken heen. Duurzaamheid is een belangrijk begrip dat de laatste decennia meer en meer aandacht krijgt in onze maatschappij. En dat is maar goed ook: om onze planeet te beschermen, moet iedereen zijn steentje bijdragen. Ook landbouwers dragen zorg voor de aarde, aan de hand van een groot arsenaal aan duurzame en ecologische toepassingen.
Tuinbouw is niet altijd een pretje. Het weer kan roet in het eten gooien. Bovendien is tuinbouw, en meer specifiek de teelt van blauwe bessen, een arbeidsintensieve bezigheid, waarbij de teler veel investeert in gezonde struiken en een heerlijke oogst. We onderzoeken welke problemen de teler kan tegenkomen, en we denken na over mogelijke oplossingen.