AardappelproductenTerug naar thema overzicht >
Aardappelen zijn nutriëntdense voedingsmiddelen waardoor ze van groot belang zijn binnen een gezonde voeding. Nutriëntdens betekent dat ze veel essentiële voedingsstoffen bevatten, zoals mineralen en vitaminen. Zowel de bewaring, de huiselijke bereiding als de industriële bereiding heeft echter een effect op de van oorsprong hoge voedende waarde van een aardappel. De afgeleide aardappelproducten die zo ontstaan kunnen sterk verschillen in voedende waarde. Het doel binnen een gezonde voeding is om het gehalte aan vitaminen en mineralen zo goed mogelijk te behouden en de hoeveelheid verzadigde vetzuren, schadelijke stoffen en natrium zo laag mogelijk te houden tijdens de bewaring en bij de bereiding van aardappelen tot een aardappelproduct.
De aardappelknol
Uit een marktonderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bij een panel van 3000 Belgische gezinnen kwam naar voor dat bij 75 % van de Vlaamse gezinnen verse aardappelen de meest gebruikte maaltijdbegeleider is. Dit bevestigt het feit dat aardappelen deel uitmaken van onze eetcultuur.