Huiselijke bereidingenTerug naar thema overzicht >
De aardappel is de meest frequent gebruikte maaltijdbegeleider in Vlaamse gezinnen: bij 75% van de gezinnen is het de maaltijdbegeleider bij uitstek. De meest gebruikte bereidingen door Vlaamse gezinnen thuis zijn in volgorde van gebruik: koken, pureren, bakken, frituren en stomen.
Tijdens ieder van deze bereidingen gaan, zoals eerder vermeld, vitaminen en mineralen in bepaalde mate verloren en worden voornamelijk natrium en vet in bepaalde mate toegevoegd. Hierdoor kan de voedingswaarde sterk wijzigen. Binnen een gezonde voeding wordt gestreefd naar een bereiding waarbij vitaminen en mineralen zo goed mogelijk behouden worden en vetten en natrium zo min mogelijk worden toegevoegd.
Hieronder wordt van de meest voorkomende huiselijke aardappelbereidingen het effect op de voedende waarde weergegeven. Het effect is steeds te verklaren aan de hand van het werkingsmechanisme van de bereiding. Daarnaast kan door rekening te houden met enkele aandachtspunten en richtlijnen het negatieve effect van enkele bereidingen in bepaalde mate worden beperkt.