Menu

Terug naar thema overzicht >Bakken

BakkenTerug naar thema overzicht >

Aardappelen kunnen ook gebakken worden in een pan. De aardappelen kunnen vooraf worden gekookt of ze kunnen rauw gebakken worden. Wanneer men rauwe aardappelen wil bakken, dienen ze eerst ongeveer 15 minuten op een zacht vuur met deksel op de pot gaar te bakken. Daarna kunnen ze net als voorgekookte aardappelen 10 minuten aan beide kanten bruin en gaar gebakken worden.

De aardappelen worden steeds in plakjes of kleinere stukken gesneden. Dit is nodig omdat er een groot verschil is tussen de garingstijd van de binnen- en buitenkant van levensmiddelen bij bakken: de pan is 175 °C tot 225°C warm, terwijl de binnenkant van de levensmiddelen vaak niet warmer wordt dan 100°C. Wanneer de stukken te dik zijn, branden ze langs de buitenkant aan terwijl ze vanbinnen nog niet gaar zijn.

Door de aardappelen in kleinere stukken te snijden is het verlies aan vitaminen echter groter door een sterker contact met licht en de warmtebron. Ook is er bij bakken een langduriger contact met de warmtebron. Er is wel geen contact met water waardoor uitloging niet mogelijk is. Deze methode is dus niet beter of slechter dan koken wanneer gekeken wordt naar verlies van nutriënten.

Bij het bakken in een pan wordt vetstof toegevoegd. De vetstof is nodig om aanbakken te voorkomen, het zorgt voor een isolerende laag tussen het oppervlak van het product en de hete pan. Door de vetstof verhoogt het vetgehalte van de bereiding, de aardappelen absorberen het vet.

Gebakken aardappelen bevatten ongeveer 10 gram vet per portie van 200 gram, terwijl gekookte aardappelen nagenoeg geen vet bevatten. Dat is een aanbreng van 10% van de dagelijkse behoefte aan vet. Ook worden vaak smaakstoffen toegevoegd zoals zout en andere kruidenmengsels, waardoor het natriumgehalte kan oplopen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...