Menu

Terug naar thema overzicht >Frituren

FriturenTerug naar thema overzicht >

Aardappelfrieten zijn de tweede populairste aardappelbereiding in Vlaamse gezinnen. Meestal koopt men industrieel voorgebakken diepvries- of gekoelde frieten. Deze frieten dienen enkel nog te worden afgebakken. Ook kan men zelf uit aardappelen frieten bereiden.

Na het schillen worden de aardappelen in de lengte in staafjes gesneden van ongeveer drie vierde cm dik. De staafjes worden drooggedept en in frituurvet van ongeveer 160°C voorgebakken. Daarna worden ze gedurende enkele minuten afgebakken op een hogere temperatuur. Men laat de frieten uitlekken op keukenpapier en strooit er wat zout over.

Niet enkel friet, maar ook aardappelkrokketten frituurt men. Het is eerder uitzonderlijk dat mensen nog hun eigen aardappelkroketten maken, meestal worden ze diepgevroren aangekocht. De bereiding neemt namelijk wel wat tijd in beslag: er wordt gestart met het schillen, koken en pureren van aardappelen. Daarna voegt men ei en vetstof toe aan de puree, brengt men op smaak met kruiden en laat men de puree afkoelen. Hierna wordt de gewenste vorm aan de kroketten gegeven en worden ze door bloem, losgeklopt ei en daarna paneermeel gerold. Hierna zijn ze pas klaar om te frituren.

Er zijn daarnaast nog vele andere varianten die men kan frituren zoals aardappelballetjes, aardappelblokjes, aardappelfiguren, aardappelletters, denneappelkrokketten, …

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...