Menu

Terug naar thema overzicht >Frietjes

FrietjesTerug naar thema overzicht >

De aardappelproducten geven tijdens het frituren water af en nemen vetten op. Vetten zijn energiedens en zorgen er dus voor dat de aardappel rijker wordt aan energie, wat bij frequente consumptie tot overgewicht kan leiden. Er zijn enkele factoren die beïnvloeden hoeveel vet een product opneemt en dus hoe rijk aan kcal deze wordt:

  • Het contactoppervlak tussen de aardappel en het frituurvet: hoe kleiner of hoe dunner de frieten, hoe hoger de vetopname.
  • De frituurtemperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe hoger de vetopname.
  • De kwaliteit van het frituurvet. Bij herhaaldelijk gebruik van hetzelfde vet ontstaan afbraakproducten in het frituurvet, die voor meer wisselwerking tussen de friet en het vet zorgen en dus voor een hogere opname van vet.

Naast de hoeveelheid vet die wordt opgenomen, is ook het soort vet dat wordt opgenomen van belang. Er bestaan namelijk ongezonde verzadigde vetzuren en betere onverzadigde vetzuren. De soort vetzuren dat wordt opgenomen, wordt bepaald door het soort frituurvet.

  • Verzadigde vetzuren veroorzaken hoge slechte cholesterolwaarden in het bloed en hart- en vaatziekten. Harde dierlijke vetten bevatten veel onverzadigde vetzuren.
  • Onverzadigde vetzuren hebben dit nadelig effect op de gezondheid niet. Het is dus beter om plantaardige oliën te gebruiken omdat deze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...