Menu

Terug naar thema overzicht >Schadelijke stoffen beperken

Schadelijke stoffen beperkenTerug naar thema overzicht >

Maatregelen om de schadelijke stoffen, ontstaan door afbraakreacties in het frituurvet te beperken, zijn:

  • regelmatig het frituurvet verversen ( na 6 tot 8 keer bakken), toevoegen van vers frituurvet volstaat niet;
  • de baktemperatuur niet te hoog instellen;
  • het frituurvet niet nodeloos warm houden;
  • de verbrande restjes met een schuimspaan of een zeef verwijderen na elk gebruik van het frituurvet omdat zij het afbraakproces versnellen;
  • bewaar het afgekoelde frituurvet op een koele en donkere plaats;
  • maak de frituurpan en het draagmandje zorgvuldig proper alvorens er vers frituurvet in te doen;
  • om de vetinname te beperken laat je de gefrituurde gerechten uitlekken op een absorberend papier, frituur je maximaal 1 maal elke 2 weken en doe je nooit te veel frieten of kroketten ineens in het draagmandje. Bij het onderdompelen veroorzaakt dit een te grote temperatuurdaling van het frituurvet waardoor de frieten of kroketten onvoldoende snel dichtschroeien en meer vet opnemen;
  • let op tekens als verhoging van de viscositeit, donkerder worden van het frituurvet, aanwezigheid van schuim en veranderde geur om zo tijdig het frituurvet te verversen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...