Schadelijke stoffen beperkenTerug naar thema overzicht >
Maatregelen om de schadelijke stoffen, ontstaan door afbraakreacties in het frituurvet te beperken, zijn:
- regelmatig het frituurvet verversen ( na 6 tot 8 keer bakken), toevoegen van vers frituurvet volstaat niet;
- de baktemperatuur niet te hoog instellen;
- het frituurvet niet nodeloos warm houden;
- de verbrande restjes met een schuimspaan of een zeef verwijderen na elk gebruik van het frituurvet omdat zij het afbraakproces versnellen;
- bewaar het afgekoelde frituurvet op een koele en donkere plaats;
- maak de frituurpan en het draagmandje zorgvuldig proper alvorens er vers frituurvet in te doen;
- om de vetinname te beperken laat je de gefrituurde gerechten uitlekken op een absorberend papier, frituur je maximaal 1 maal elke 2 weken en doe je nooit te veel frieten of kroketten ineens in het draagmandje. Bij het onderdompelen veroorzaakt dit een te grote temperatuurdaling van het frituurvet waardoor de frieten of kroketten onvoldoende snel dichtschroeien en meer vet opnemen;
- let op tekens als verhoging van de viscositeit, donkerder worden van het frituurvet, aanwezigheid van schuim en veranderde geur om zo tijdig het frituurvet te verversen.