Menu

Terug naar thema overzicht >Voedingswaarde

VoedingswaardeTerug naar thema overzicht >

Bij frituren is er een afname van vooral vitamine C: het wordt afgebroken in aanwezigheid van warmte en licht en het loogt uit in contact met vocht. Tijdens het voorbereidingsproces thuis, zoals schillen en snijden, en tijdens de industriële bereiding gaat deze vitamine dus gedeeltelijk verloren.

De andere aanwezige vitaminen en mineralen nemen in kleine hoeveelheden af of toe, afhankelijk van de gevoeligheid voor de procesfactoren en in welke hoeveelheid het vet de vitaminen en mineralen extra aanbrengt. Zo bevatten vetten vet oplosbare vitaminen, deze vitaminen worden samen met het frituurvet geabsorbeerd door de aardappelstaafjes.

Frieten en krokketten bevatten tegenover een gekookte aardappel vooral meer vet en dus meer energie, het zijn dikmakers. Men frituurt bij voorkeur maximaal één maal per twee weken. Belangrijk is de keuze van het frituurvet om de aanvoer van ongezonde, verzadigde vetten te beperken. De keuze moet gaan naar plantaardige, vloeibare vetten in plaats van naar harde, dierlijke vetten.

Gefrituurde producten zijn daarnaast vaak rijk aan natrium, niet door het proces maar door de toevoeging van zout tijdens de bereiding van de producten of door toevoeging achteraf. Tot slot kan frituren schadelijk stoffen zoals acrylamide aanbrengen, het is belangrijk bepaalde richtlijnen van verstandig frituren op te volgen, om zo de schadelijke stoffen te beperken.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...