In de ovenTerug naar thema overzicht >
Aardappelen garen ook in een oven. Ze kunnen vooraf gedeeltelijk worden gegaard door andere bereidingswijzen en daarna worden afgebakken in de oven of ze kunnen rauw worden gegaard in de oven. Dit kan in schijfjes op een bakplaat of in grotere stukken in een ovenvaste kom.
In een oven wordt warmte op levensmiddelen overgedragen door een combinatie van stralingswarmte van stralingselementen in de oven en van stroming van hete lucht. Een oven heeft temperaturen tot 250°C maar is wel niet zo efficiënt als andere manieren van verhitting op lagere temperaturen. Dit komt doordat de warmte traag op de voeding wordt overgedragen.
De gaartijd is dus veel langer en ligt tussen 30 minuten en 45 minuten, afhankelijk van de grootte waarin de aardappelen worden gesneden. Door de langdurige verhitting gaan vitaminen sterker verloren. Er is echter geen enkel contact met water wat dan weer voor een lager verlies zorgt. Het oppervlak van een gerecht droogt snel uit door de warme lucht en wordt bruin bij een temperatuur die hoog genoeg is. Hierdoor is het nodig wat vetstof toe te voegen waardoor de energetische waarde van het aardappelgerecht toeneemt. Ook worden vaak kruiden toegevoegd, wat de hoeveelheid natrium verhoogt.