Menu

Terug naar thema overzicht >Koken

KokenTerug naar thema overzicht >

Koken in water is de meest populaire aardappelbereiding onder de Vlaamse gezinnen. De aardappelen worden geschild en in stukken van gelijke grootte gesneden, waarna ze in kokend water garen. Dit duurt ongeveer 20 minuten, de gaarheid kan gecontroleerd worden door met een vork in een aardappel te prikken. Wanneer de vork zonder moeite in de aardappel glijdt, zijn de aardappelen gaar.

Koken in water geeft in vergelijking met andere bereidingen een hoog verlies aan vitaminen en mineralen. Het is belangrijk op de factoren ‘ licht’, ‘warmte’ en ‘water’ in te werken om het verlies zo laag mogelijk te houden. Hieronder worden enkele aandachtspunten weergegeven.

  • De tijd tussen schillen en bereiden is bij voorkeur zo kort mogelijk, zo wordt het contact met licht verkort.
  • Hoe kleiner de stukken aardappel, hoe groter het contactoppervlak met het water. De stukken kunnen dus best zo groot mogelijk zijn.
  • De tijd waarover de aardappelen zich in het water en in de warmte bevinden dient zo kort mogelijk te zijn. Daarom worden de aardappelen bij voorkeur pas aan het water toegevoegd wanneer het water kookt.
  • Om het verlies in kookvocht zo laag mogelijk te maken, kan er best in niet te veel water worden gekookt: de aardappelen mogen net onder staan.
  • Na bereiding kunnen de aardappelen best zo snel mogelijk worden geconsumeerd.
  • De aardappelen kunnen ook in de schil worden gekookt, hierdoor verliezen ze minder vitaminen en mineralen door een lager contact met licht en water. Na het koken kan de schil eenvoudig worden afgepeld  wanneer de aardappelen even onder koud water worden opgeschrikt.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...