Menu

Terug naar thema overzicht >Aardappelchips

AardappelchipsTerug naar thema overzicht >

De aardappelen voor chips zijn niet te groot en niet te klein: te grote aardappelen geven te grote schijfjes die gemakkelijk breken, te kleine aardappelen geven te veel verlies bij schillen en snijden. De aardappelen worden dus eerst gesorteerd en enkel diegene met een grootte van 4 tot 6 cm worden behouden.

Daarna worden de aardappelen gewassen, van steentjes ontdaan en geschild. Het schillen gebeurt niet zo nauwkeurig in een ronddraaiende trommel met raspen, daarna worden ze nogmaals gewassen in een wastrommel.

Het snijden in schijfjes vindt plaats in een machine waar de aardappel met twee of drie messen in schijfjes worden gesneden. Er kan meer dan 2000 kg aardappelen versneden worden per uur. Belangrijk is dat de messen heel scherp moeten zijn, ze worden dus geregeld vervangen. Dit is noodzakelijk omdat de schijfjes een glad oppervlak moeten hebben: wanneer ze ruw zijn nemen ze meer vet op en treedt er meer zetmeel uit beschadigde cellen. Daarna worden de schijfjes opnieuw gewassen om het zetmeel weg te spoelen, zodat de schijfjes niet aan elkaar zouden gaan plakken.

Voor het bakken worden de schijfjes gedroogd, dit gebeurt op een vibrerende band waar lucht doorheen wordt geblazen. Het bakken gebeurt in een olie van 180°C en duurt ongeveer tweeënhalve minuut, totdat bijna alle vocht uit de aardappelschijfjes verdwenen is. De olie wordt voortdurend aangevuld met verse olie om zo de kwaliteit van het frituurvet hoog te houden. Hierna wordt de olie uitgelekt.

De schijfjes worden gecontroleerd door een optische sorteerder die computergestuurd is: de schijfjes met afwijkende kleur worden herkend en afgevoerd. Daarna worden de schijfjes, wanneer ze nog warm zijn, naar ronddraaiende trommels gevoerd waar zout, anti-oxidanten en smaakversterkers worden toegevoegd. Iedere soort chips heeft zijn eigen smaakstoffen. De schijfjes worden hierna afgekoeld door ze te transporteren over lange transportbanden.

De schijfjes komen in een grote trechter terecht waar ze per gewicht in porties worden verdeeld en in zakjes hermetisch worden verpakt, de zuurstof in de verpakking wordt vervangen door stikstof. De verpakking laat geen zuurstof en licht door om zo vetbederf te voorkomen. Van 100 kg aardappelen maakt men slechts 25 kg chips.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...