Menu

Terug naar thema overzicht >Aardappelvlokken

AardappelvlokkenTerug naar thema overzicht >

Vlokken voor aardappelpuree zijn een gedroogd aardappelproduct dat bij vermenging met water of melk een puree geeft van goede kwaliteit.

De aardappelen worden gewassen en geschild met een stoomschiller, net zoals bij de aardappelen bestemd voor frieten. Hierna worden ze in schijfjes gesneden van ongeveer 1 cm dik. De messen zijn scherp en worden regelmatig vervangen om zo een zo glad mogelijk oppervlak te bekomen waardoor zo weinig mogelijk zetmeel uit de cellen treedt. De schijfjes worden gewassen om het uittredend zetmeel te verwijderen.

De aardappelschijfjes worden voor het drogen eerst gekookt en gepureerd. Het koken gebeurt in twee stappen: in een eerste stap worden ze gekookt op ongeveer 70°C waarbij het zetmeel volledig gelatiniseert maar de aardappel nog niet volledig gaar is. Voordat er een twee keer verwarmd wordt, worden de schijfjes gekoeld tot 20°C waardoor de textuur verbetert.

De tweede verwarming gebeurt op 100°C met stoom, hierna zijn ze zacht genoeg om te pureren. Het pureren gebeurt aan de hand van grote rollers. Tijdens dit proces worden bepaalde hulpstoffen zoals conserveringsmiddelen toegevoegd.

Het drogen gebeurt met walsendrogers, de drogers worden verhit met stoom. Op de walsendrogers wordt een dunne laag puree aangebracht, waarboven nog enkele andere lagen puree terechtkomen die zo gelijkmatig gedroogd worden. Het uiteindelijke vochtpercentage is ongeveer 4 procent. Met een mes worden de vellen van de drogers gehaald, waarna ze in vlokken worden gebroken en hermetisch worden verpakt.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...