Menu

Terug naar thema overzicht >Blancheren

BlancherenTerug naar thema overzicht >

Blancheren is het kort op hoge temperatuur brengen van de aardappelstaafjes. Ze worden gedurende 5 tot 25 minuten in een waterbak van 70 tot 80°c ondergedompeld. Blancheren heeft voordelen voor de kwaliteit van de frieten:

  • de enzymen die er normaal voor zorgen dat frieten bruinkleuren worden vernietigd;
  • tijdens het snijden is zetmeel en glucose uit de aardappelcellen getreden, dit wordt voor een deel van het oppervlak van de frieten verwijderd. Hierdoor krijgen de frieten later een gelijkmatigere kleur;
  • de  staafjes worden al gedeeltelijk gaar: het zetmeel onder het oppervlak gelatiniseert reeds. Hierdoor verkort de baktemperatuur. Daarnaast wordt hierdoor minder vet opgenomen tijdens het bakken;
  • vaak wordt in het laatste water waarin geblancheerd wordt wat glucose toegevoegd. Glucose zorgt mee voor de kleur van het afgebakken product.

Na blancheren wordt het aanhangend water verwijderd door een droger aan de hand van hete lucht. Hierdoor kan de olie achteraf niet vervuild worden met water, blijven de frieten stevig en krijgt het oppervlak van de friet een stevige huid waardoor deze later krokanter zijn. Ook neemt de friet tijdens het bakken zo minder olie op.

De frieten worden gebakken in olie van 160 tot 180 °C. Er wordt continu verse olie toegevoegd. Meestal wordt er tegenwoordig ongeharde plantaardige olie gebruikt. Na het bakken wordt de olie verwijderd door ze over een vibrerende zeef met hete lucht blazers te voeren.

Hierna worden de frieten gekoeld in een koeltunnel, deze frieten worden verpakt bij 0°C in een zuurstofvrije atmosfeer. De frieten kunnen hierna ook door een vriestunnel gevoerd worden en verpakt bij -18°C. Van 100 kg aardappelen blijft slechts 50 kg frieten over.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...