Menu

Terug naar thema overzicht >Effect van bewaring

Effect van bewaringTerug naar thema overzicht >

De ideale bewaring van aardappelen vindt plaats bij een temperatuur tussen 2°C en 10°C met een optimale temperatuur van 7°C. Daarnaast dient de opslagruimte donker en goed verlucht te zijn en een relatief hoge vochtigheidsgraad te hebben. Een kelder voldoet aan deze voorwaarden, een koelkast is echter geen goede bewaarplek. Bewaring gebeurt best in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand en niet in een plastieken zak.

Wanneer de bewaaromstandigheden niet ideaal zijn, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van de aardappelen. De factoren die gecontroleerd dienen te worden zijn de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de hoeveelheid licht en de bewaarduur. Ook de aanwezigheid van de schil speelt een rol.

De temperatuur

Bij te koude bewaring wordt het zetmeel uit de aardappelknollen omgezet in suiker waardoor de aardappel zoeter wordt en hij sneller bruin zal kleuren en bitter zal smaken bij het frituren. Ook is bij lage temperatuur de kans op blauwe plekken bij ruw behandelen van de knollen groter. Blauwe plekken ontstaan bij beschadiging van de cellen onder de schil, de cellen kunnen zuurstof opnemen en vormen bepaalde stoffen om naar stoffen met een blauwe kleur. De plekken zijn niet schadelijk voor de gezondheid, veranderen de voedingswaarde niet en beïnvloeden de smaak niet. Ze zien er wel niet zo mooi uit. Bij te koude bewaring kunnen de knollen ook water verliezen en dus uitdrogen.

Te hoge bewaartemperatuur en te lange bewaring zorgt voor kieming: de aardappelen maken zich dan klaar voor een nieuw teeltseizoen en vormen uitlopers. Hierdoor worden de aardappelen taai en verliezen ze hun vitaminen. Kieming kan gedeeltelijk geremd worden door het toevoegen van kiemremmers.

De vochtigheidsgraad

Een hoge vochtigheidsgraad voorkomt dat de aardappelen gaan rimpelen, teveel vocht zorgt dan weer voor rotting en schimmels zoals zilverschurft.

De hoeveelheid licht

Te veel licht zorgt ook voor kieming met toename van taaiheid en verlies van vitaminen. Daarnaast is er ook meer kans op de vorming van groene plekken. Aardappelen behoren tot de nachtschadefamilie. Deze familie planten bevat alkaloïden. In de aardappel zit het alkaloïde ‘α-solanine’ die de plant op natuurlijke wijze beschermt tegen schimmels, insecten en andere parasieten. Het solanine bevindt zich normaal enkel in de stengels en bladeren van de plant en in de uitlopers en schil van de knollen.

De hoeveelheden die opgenomen worden bij gemiddelde consumptie van aardappelen zonder groene plekken ligt ver onder de schadelijke grens. De vorming van solanine in de knollen wordt echter bevorderd bij blootstelling aan licht. Licht verhoogt daarnaast ook het chlorofylgehalte waardoor de aardappel groen kleurt. De groene kleur kan dus als aanwijzing gebruikt worden voor de aanwezigheid van een teveel aan solanine in de aardappel. De groene plekken zijn giftig, en dienen te worden weggesneden.

Solanine is gevaarlijk voor de mens, omdat het de vorming van het spijsverteringsenzym ‘protease’ remt. Symptomen van vergiftiging zijn hoofdpijn, braken en buikpijn.

De bewaarduur

Hoe langer aardappelen bewaard worden, hoe hoger het verlies aan vitaminen.

De schil

Daarnaast is het ook belangrijk de bewaring van aardappelen zonder schil zo kort mogelijk te houden. Geschilde en gesneden aardappelen verliezen namelijk sneller hun voedingsstoffen door contact met licht en lucht. Ook nieuwe aardappelen verliezen sneller hun voedingswaarde, omdat hun schil dunner is.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...