Gezonde voedingTerug naar thema overzicht >
De actieve voedingsdriehoek geeft weer wat gezonde voeding inhoudt. De driehoek bestaat uit horizontale balken die afnemen in grootte naar boven toe. De voedingsmiddelen uit de onderste balken moeten het grootste aandeel van de voeding uitmaken, producten uit het topje van de driehoek dienen beperkt te worden. Graanproducten en aardappelen zijn de derde schakel, boven beweging en water en vormen dus onze basisvoeding.
De aanbeveling voor deze balk varieert van 5 tot 12 sneden brood (175 tot 420 gram) en van 3 tot 5 aardappelen (210 tot 350 gram) per dag. De aanbeveling is afhankelijk van leeftijd, geslacht en activiteit. 50% van de energie van onze voeding dient uit complexe koolhydraten te komen zoals volkoren graanproducten en aardappelen. De voorkeur binnen de groep gaat naar producten die enerzijds een laag vetgehalte bevatten en/of waaraan weinig vetten worden toegevoegd en die anderzijds vezelrijk zijn.
Wanneer een aardappelproduct meer dan 30% vet bevat, wordt het tot de restgroep gerekend. Frieten, chips en kroketten behoren bijvoorbeeld tot de restgroep.