Menu

Terug naar thema overzicht >De aardappel

De aardappelTerug naar thema overzicht >

Aardappelen zijn nutriëntdense voedingsmiddelen. Dit betekent dat ze veel essentiële voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen bevatten per hoeveelheid energie die ze aanbrengen. In sommige culturen zoals in Frankrijk en de VS worden ze aan de hand van deze eigenschappen als groente geclassificeerd.

De belangrijkste onderdelen van een aardappel op vlak van voeding zijn water, zetmeel, vezels, vitaminen en mineralen. In gewicht bestaat de aardappel vooral uit water (77%) en zetmeel (20%). Zetmeel is de reservevoorraad glucose van de oorspronkelijke aardappelplant, het is een complex koolhydraat. Zetmeel heeft namelijk een complexere structuur want is opgebouwd uit een aaneenschakeling van kleinere glucose eenheden. Een molecule glucose op zich bestaat uit de atomen koolstof, waterstof en zuurstof.

Koolhydraten zijn, naast eiwitten en vetten, een van de energieleverende macronutriënten in onze voeding. Een gram koolhydraten levert vier kilocalorieën (kcal) aan energie. Rijst en pasta zijn energiedenser dan aardappelen: ze leveren bijna 75% meer energie per gram product. Dit houdt in dat men van aardappelen meer kan eten voor eenzelfde hoeveelheid energie. Aardappelen zijn dus zeker geen dikmakers, zoals soms wordt beweerd.

Aardappelen hebben ook een laag vetgehalte: slechts 0,1%. Wel kan de bereiding het vetgehalte sterk doen toenemen en dus ook het energiehalte beïnvloeden. Potentiële dikmakers zijn: saus, bereide vormen zoals friet, gebakken aardappelen, kroketten en chips en een extra schep vetstof.

Naast het leveren van energie, is het aardappelzetmeel een bron van vezels. Vezels hebben een positief effect op de gezondheid: ze verbeteren de darmflora, ze geven een hoger verzadigingsgevoel, …

Aardappelen leveren daarnaast vitaminen en mineralen. Ze bevatten het vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. De laatste is de belangrijkste: een portie aardappelen van 200 gram dekt 40% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Ze bevatten daarnaast de mineralen magnesium, ijzer en vooral kalium: 200 gram levert 50% van de dagelijkse behoefte aan kalium.
 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...