Menu

Terug naar thema overzicht >Deegwaren en rijst

Deegwaren en rijstTerug naar thema overzicht >

Deegwaren en rijst worden steeds vaker als alternatief voor aardappelen gebruikt, vooral bij jongere personen. Het zijn echter geen volwaardige vervangers. Ze leveren ongeveer 75% meer kilocalorieën, beduidend minder kalium en geen vitamine C. Aanvullende bronnen van vitamine C zijn dus bij vervanging vereist in de voeding. Ook in vezelgehalte zijn ze veel lager: gekookte aardappelen bevatten ongeveer evenveel vezels als volkoren deegwaren en groenten en dubbel zoveel als bruine rijst.


Wist je dat?
Aardappelen groeien in condities waar graan dat niet kan. Hierdoor had deze teelt bij de eerste introductie rond de helft van de 18e eeuw een groot effect op de groei van de populatie: verhoogde geboortecijfers, minder kindersterfte en vrouwen werden vruchtbaarder.

Ook nu maakt de aardappel nog deel uit van onze eetcultuur. De aardappel vormt namelijk voor 75% van de Vlaamse gezinnen nog steeds de belangrijkste maaltijdbegeleider. De knol heeft een aandeel van 49% tegenover 22% aan pasta en 9% aan rijst, 4% pizza, 2% noedels en telkens 1% kiest voor wraps, quiche, quinoa ...

De aardappelplant is het belangrijkste voedselgewas in onze streken: gemiddeld wordt 42 ton aardappelen per hectare land geproduceerd. Procentueel gezien wordt er 29% geconsumeerd in de vorm van gekookte aardappelen, 13% als frieten, 11% als puree en 5% als gebakken aardappelen.

 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...