Menu

Terug naar thema overzicht >De aardappelketen

De aardappelketenTerug naar thema overzicht >

Er bestaan meer dan duizend aardappelrassen, waarvan meer dan 350 daadwerkelijk geteeld worden en waarvan zeker 125 wilde soorten zijn uit Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië. De termen ‘soort’, ‘variëteit’ en ‘ras’ worden door elkaar gebruikt in de lectuur. Aardappelen bestaan dus in verschillende varianten met kleine afwijkende eigenschappen binnen de soort van de aardappel Solanum tuberosum. Aardappelplanten kunnen variëren in teeltcondities, oogstseizoen, producteigenschappen, vorm, kleur, smaak, culinaire type, beschikbaarheid en houdbaarheid. Elke variant krijgt een naam.

Wist je dat?
Het genetisch centrum van de aardappel ligt in de Andes. Dit is een gebied in Zuid-Amerika waar  bij de Inca’s reeds 7000 jaar geleden de aardappelteelt plaatsvond. Ze teelden 240 soorten aardappelen, naast nog vele andere gewassen die vandaag de dag nog steeds in de hele wereld geteeld worden.

Er zijn gespecialiseerde wetenschappers, veredelaars, die aardappelvarianten creëren en in stand houden volgens de kenmerken die voor de teelt en de consumptie van belang zijn. Veredelaars kunnen een kwekersrecht verkrijgen op een aardappelras. Dit houdt in dat de houder 25 jaar binnen een omschreven gebied exclusief de nieuwe plantenvariëteit mag commercialiseren. Veredeling omvat enerzijds het kweken of veredelen van nieuwe rassen. Anderzijds omvat het de studie van de grondslagen van het kweken en waardoor dit kan worden verbeterd. Het kweken van nieuwe rassen in het Westen startte in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...