Menu

Terug naar thema overzicht >Bemesting

BemestingTerug naar thema overzicht >

Een aardappelplant groeit en maakt zetmeel bevattende knollen aan door het proces van fotosynthese. Hiervoor heeft de plant nood aan water en voedingsstoffen uit de bodem. Aardappelen telen vraagt veel van een bodem: een hectare grond kan meer dan een ton aardappelen opleveren. Het is dus van belang voor een goede teelt om de vruchtbaarheid van de bodem in stand te houden.

De belangrijkste voedingsstoffen voor de aardappelplant zijn: stikstof, fosfaat, kalium, chloor, magnesium en sporenelementen. Bemesting is noodzakelijk om de bodem in stand te houden en om de aardappelplant van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Door te bemesten doelt men op een goede opbrengst van aardappelen van hoge kwaliteit.

Bij bemesting draait het vooral om de hoeveelheid stikstof in de bodem. Een optimale stikstofbemesting is niet te hoog en niet te laag (tussen 100 kg N/ha en 300 kg N/ha). Stikstof heeft namelijk een positieve invloed op het proces van fotosynthese waardoor de plant beter groeit, de knollen ontwikkelen en afrijpen. Bij een te hoge hoeveelheid stikstof zijn er echter ook negatieve effecten: er groeit teveel loof voor maximale knolproductie, de knolgroei start later en de kwaliteit van de knollen gaat achteruit. De knollen vertonen dan bijvoorbeeld groeischeuren en worden grauw na koken.

Er zijn drie belangrijke soorten bemesting.

Een eerste is de organische bemesting, gekend als mest, met als voordelen een continue afgifte van voedingsstoffen aan de bodem bij onderploegen ervan, behoud van de bodemstructuur en behoud van het humusgehalte. Organische bemesting is strikt noodzakelijk bij aardappelteelt.

Daarnaast zijn er groenbemesters. Dit zijn planten die stikstof opnemen uit grond en uit de lucht. Ze zorgen ervoor dat de stikstof niet met de regen wegspoelt. Voorbeelden zijn vlinderbloemigen zoals klaver, wikken, lupinen. Gras is ook een groenbemester. De voordelen van het onderploegen van groenbemesters is een verbetering van het humusgehalte van de bodem en het creëren van een losse kruimelstructuur die zeer gepast is voor de knolvorming.

Een derde soort is minerale bemesting. Deze geeft direct beschikbare en gemakkelijk op te nemen voedingsstoffen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...