Menu

Terug naar thema overzicht >Bereiden en verpakken

Bereiden en verpakkenTerug naar thema overzicht >

De aardappelen worden uit de bewaarstock gehaald, worden gesorteerd, schoongemaakt en verpakt.

Sorteren

Het sorteren gebeurt op grootte en kwaliteit. De aardappelen die misvormd, groen of blauw zijn of uitwendige gebreken hebben gaan bijvoorbeeld naar dierenvoeding. Sorteren op grootte is van belang voor de latere verwerking: een aardappel bestemd voor het maken van frieten is bijvoorbeeld groter.

Schoonmaak

Daarna volgt de schoonmaak. De knollen worden ofwel gewassen ofwel geborsteld. Wassen wordt het vaakst toegepast: na het wassen worden ze nogmaals gesorteerd en daarna droog geblazen met warme lucht.

Verpakking

Hierna volgt het verpakken. Een verpakking moet wetmatig stevig en zuiver zijn en mag geen vreemde geuren afgeven. Meest toegepast zijn een plastiek zak met gaatjes, een netje, een papieren zak of een doosje. De meest gebruikte verkoop eenheden zijn: losse verkoop, 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg en 25 kg.

Op de verpakking staat het erkenningsnummer van de bereider - verpakker waarmee de aardappelen steeds getraceerd kunnen worden. Een erkenningsnummer wordt door de FAVV uitgereikt wanneer de bereider - verpakker aan bepaalde voorwaarden voldoet. Naast het erkenningsnummer dient ook de naam van de variëteit, het land van herkomst en het nettogewicht weergegeven worden. Daarnaast moet ook vermeld zijn of het primeur- , bewaar- , of krielaardappelen zijn. Krielaardappelen hebben een doorsnede van 20 tot 40 mm.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...