Menu

Terug naar thema overzicht >Bewaren

BewarenTerug naar thema overzicht >

Na het rooien worden de aardappelen naar de opslagruimte gebracht. Het bewaren kan in kuilen, sleufsilo’s of bewaarschuren gebeuren. Hier worden de aardappelen gedurende enige tijd bewaard. Normaal gezien beginnen de aardappelen na de periode van kiemrust te kiemen. Dit kan tegengegaan worden door ze te behandelen met kiemremmers, door de bewaareigenschappen aan te passen of door een combinatie van beide. Bij voorkeur worden er zo weinig mogelijk kiemremmingsmiddelen gebruikt door vooral op de bewaareigenschappen in te spelen.

Kiemremmers

Kiemremmingsmiddelen zijn middelen die tijdens de bewaring worden gebruikt om schimmelgroei en het kiemen van de aardappelen tegen te gaan. De middelen zijn onderworpen aan strenge normen. Kleine hoeveelheden van deze kiemremmingsmiddelen kunnen op de schil achterblijven, maar komen niet in de aardappel zelf voor. Vroege aardappelen en biologisch geteelde aardappelen vertonen geen sporen van kiemremmingsmiddelen. Aardappelen kunnen zelfs wanneer kiemremmers gebruikt werden gerust in de schil worden gekookt. Het volstaat ze vooraf goed te wassen om zo eventuele kleine hoeveelheden kiemremmingsmiddelen af te spoelen.

Bewaaromstandigheden

De ideale bewaring van aardappelen ligt op een temperatuur tussen 2°C en 10°C met een optimale temperatuur van 7°C. Daarnaast dient de opslagruimte donker en goed verlucht te zijn en een relatief hoge vochtigheidsgraad te hebben.

Wanneer op professioneel niveau aan alle voorwaarden wordt voldaan kunnen aardappelen tot acht maanden bewaard blijven, in een gewone aangepaste bewaarplaats ongeveer vier maanden. Trapsgewijs wordt de temperatuur van ongeveer 20°C naar ongeveer 3°C tot 5°C gebracht om zo de periode van kiemrust te verlengen. Wanneer de bewaaromstandigheden niet ideaal zijn kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van de aardappelen.

Bij te koude bewaring wordt het zetmeel uit de aardappelknollen omgezet in suiker waardoor de aardappel zoeter wordt en ze sneller bruin zal kleuren en bitter zal smaken bij het frituren. Ook kunnen de aardappelen blauw worden en uitdrogen. Te hoge bewaartemperatuur en te lange bewaring zorgt voor kieming waardoor de aardappelen ook taai worden en vitamines verliezen. Te veel licht zorgt voor kieming, vorming van solanine (giftige groenverkleuring) en vitamine afbraak. Een hoge vochtigheidsgraad voorkomt dat de aardappelen gaan rimpelen, teveel vocht zorgt dan weer voor schimmels en rotting.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...