Menu

Terug naar thema overzicht >Ploegen en poten

Ploegen en potenTerug naar thema overzicht >

Ploegen

De bodem wordt met een ploeg of ploegmachine tot op 30 cm diepte losgemaakt. Hierdoor komen plantenresten onder de grond terecht, onkruid wordt ondergeploegd, meststoffen kunnen inwerken en overtollig water verdwijnt van het oppervlak. Dit gebeurt in de herfst, rond oktober.

In de winter die volgt bevriest het grondvocht waardoor de grond uitzet. Op deze manier verkruimelt de grond op een natuurlijke wijze, wat belangrijk is voor een goede groei van het wortelgestel van de aardappelplant. Ook dient de bodem vrij te zijn van stenen en dergelijke zodat de knollen regelmatig kunnen groeien.Wanneer de grond geploegd is, kan het pootbed worden klaargemaakt.

Pootgoed verzamelen en opslaan

Pootgoed wordt tegenwoordig door specialisten verkocht als gecertificeerd pootgoed rond eind februari, begin maart. Hiervoor werd pootgoed door de boer zelf geproduceerd. De gezondste en meest vruchtbare planten met weinig zeer kleine of zeer grote aardappelen werden bij het oogsten tussen de oogst uitgehaald en deden dienst als pootgoed voor het volgende pootseizoen. Momenteel kan het er ook nog zo aan toe gaan bij aardappelteelt voor eigen gebruik.

Meteen na de oogst zal een pootaardappel, zelfs onder ideale omstandigheden, niet kiemen. Deze bevindt zich dan in een periode van kiemrust. Na deze periode, die van ras tot ras sterk in duur kan verschillen, treedt er onder gunstige omstandigheden wel kieming op. Het geselecteerde of aangekochte pootgoed wordt gekoeld opgeslagen zodat dit niet kan kiemen wanneer de periode van kiemrust verlopen is.

Tegen maart-april wordt het pootgoed geleidelijk opgewarmd tot ongeveer 15°C waardoor de knollen ontkiemen en dus uitlopers vormen. Vanuit  de ogen groeit reeds een deel van de stengels en wortels, voordat ze in de grond geplaatst worden. Het vormen van deze kiemen gebeurt met de reservestoffen van de moederknol, hier de pootaardappel. Dit noemt men het voorkiemen van het pootgoed dat kan gebeuren in bakjes, zakken, kisten of in bulk.

Het voorkiemen is gericht op een vlottere opkomst en snellere begingroei van de aardappelplant na het poten. Een minimale eis voor de voorkieming is dat het pootgoed kleine kiemen (witte puntjes) heeft. Zo niet kan de periode tussen poten en opkomst zeer lang worden, waardoor ziekten meer kans hebben het pootgoed aan te tasten. Hierna wordt het pootgoed in de grond geplaatst.

Poten

Het pootgoed wordt, wanneer het voldoende gekiemd is, machinaal in de grond geplaatst met een pootmachine. Dit gebeurt in april. De machine legt de aardappelen op regelmatige afstanden van elkaar in rijen, waarna er wordt aangeaard. Aanaarden houdt in dat er losse grond over de aardappelen wordt gelegd waardoor ruggen van welbepaalde hoogte op het oppervlak worden gevormd. De extra grond die de aardappelen zo krijgen zorgt voor een betere knolvorming, beschermt ze tegen licht en vergemakkelijkt het oogsten.

De aardappelen worden dus geteeld in rijen op ruggen. Voordelen van dit systeem ten opzichte van vlakke akkervelden is dat het rooien eenvoudiger is, onkruid gemakkelijker bestreden kan worden en er minder kans is op wateroverlast met rotting tot gevolg.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...