RooienTerug naar thema overzicht >
Rooien doet men met rooimachines die de aardappelen uit de grond halen. Vroeger gebeurde dit zeer arbeidsintensief met een riek. Wanneer men de oogst juist uit de grond haalt, is afhankelijk van het type aardappelen: vroege aardappelen rooit men reeds in juni, de laatste aardappelen worden eind september of begin oktober gerooid. Bij het rooien wordt een derde van de blauwe plekken opgelopen, het is dus belangrijk dat dit voorzichtig gebeurt. De blauwe plekken ontstaan doordat de cellen onder de schil worden beschadigd en zuurstof kunnen doorlaten.
Wist je dat?
Er bestaat een elektronische aardappel die samen met de andere aardappelen de stappen van de aardappelteelt doorloopt. Het is een meetinstrument dat detecteert waar de aardappelen blauwe plekken oplopen om zo de stappen van het proces te perfectioneren.
Inschuren
Tussen het rooien en het bewaren worden de aardappelen ingeschuurd. Hierbij wordt het zand, meestal machinaal, tussen de aardappelen uitgehaald. Ook hier is het belangrijk alert te zijn voor beschadiging.