Menu

Terug naar thema overzicht >Vruchtafwisseling

VruchtafwisselingTerug naar thema overzicht >

Naast bemesting is ook vruchtwisseling belangrijk. Vruchtwisseling houdt in dat teelten jaarlijks afgewisseld worden op een bepaald perceel, zodat het enkele jaren duurt vooraleer eenzelfde gewas weer op dezelfde bodem komt te groeien.

Er zijn drie redenen waarom dit belangrijk is.

  • Een eerste is dat door vruchtwisseling problemen met bodemgebonden ziekten en andere aantastingen worden vermeden. Zo worden de gewassen beschermd. Een voorbeeld is de aantasting door het aardappelcystenaaltje.
  • Daarnaast doet het ook dienst als onkruidbestrijding: gewassen die slecht het onkruid onderdrukken worden afgewisseld met gewassen die de grond vrijmaken van onkruid. Zo kan de groei van onkruid beter gecontroleerd worden.
  • Tot slot hebben gewassen een invloed op de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid waardoor het belangrijk is voor afwisseling te zorgen.

Volgens de EU regelgeving mag niet vaker dan een maal om de drie jaar op eenzelfde perceel aardappelen worden geteeld. Met uitzondering van vroege aardappelen die geoogst worden voor 20 juni. Dit betekent dat wanneer men op een perceel aardappelen teelt, er de vorige twee jaar op dit perceel een ander gewas diende geteeld te worden of dat het perceel braak moet hebben gelegen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...