De pootgoedteeltTerug naar thema overzicht >
Pootaardappelen
Voor de teelt van aardappelen worden niet de zaden maar pootaardappelen geplant. Pootgoedaardappelen zijn gezonde knollen die het beginmateriaal zijn voor het telen van consumptie- en industrieaardappelen. Er wordt steeds gestart met enkele knollen om zoveel mogelijk pootgoed te kweken.
De pootgoedteelt zoals deze momenteel gekend is groeide waarschijnlijk uit de vroegere gewoonte van landbouwers om een aardappelveld te poten met de knollen van de gezondste aardappelplanten van een vorig seizoen. Het zijn momenteel echter niet meer gewoon de kleinere knollen van een vorige oogst die men laat kiemen maar specifiek gekweekt pootgoed. Ze zijn vaak kleiner dan een aardappel, maar niet altijd. Men dient vooraleer men pootgoed wil telen een aanvraag in te dienen bij het Vlaamse of Waalse gewest. Wanneer men pootgoed van eigen aardappelen of verhandeld pootgoed wil gebruiken dient dit steeds gemeld te worden aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Kwaliteitsklassen in pootgoed
Binnen het pootgoed zijn er kwaliteitsklassen: prebasispootgoed, basispootgoed en gecertificeerd pootgoed. Prebasispootgoed is pootgoed uit materiaal van de veredelaar voortgekomen en bestemd om basispootgoed voort te brengen. Basispootgoed kan na een of meerdere vermeerderingen gecertificeerd pootgoed geven. Gecertificeerd pootgoed is tot slot de basis voor de aardappelteelt en gekeurd door de bevoegde diensten in Vlaanderen of Wallonië.
De beoordeelde zaken zijn: herkomst, zuiverheid, gezondheidstoestand en andere kwaliteitskenmerken van het moment van inschrijven totdat het pootgoed in een gecertificeerde zak terechtkomt. Daarop komt een etiket. Dit is ook een fytosanitair attest waardoor het pootgoed binnen en buiten de Europese Unie kan verhandeld worden. Een gecertificeerd etiket verzekert: kwaliteit, gezondheid, raszuiverheid, sortering en vrije beweging over de Europese grenzen.
Handel van pootgoed
Bij de handel tussen pootgoedtelers- en afnemers kunnen er verschillende soorten verhoudingen zijn: contractteelt, directe handel, onverhandeld pootgoed en pootgoed dat zonder vooropgesteld contract aan een groothandelaar verkocht wordt. Bij contractteelt koopt de groothandelaar de totale pootgoedoogst op volgens contract. De handelaar levert het basismateriaal voor het pootgoed en stelt eisen voor de teelt. De groothandelaar verkoopt het pootgoed dan verder, hij komt tussen de pootgoed- en aardappelteler. Dit soort van onderhoud is het meest in gebruik.
Bij directe handel koopt de aardappelteler rechtstreeks van de pootgoedteler. Onverhandeld pootgoed is een klein deel dat voor hoevepootgoed of voor verdere vermenigvuldiging bewaard kan worden. Hoevepootgoed is pootgoed voor de eigen aardappelteelt. Tot slot is er nog pootgoed dat zonder vooropgesteld contract aan een groothandelaar verkocht wordt. Dit gebeurt niet vaak.