Menu

Terug naar thema overzicht >De pootgoedteelt

De pootgoedteeltTerug naar thema overzicht >

Pootaardappelen

Voor de teelt van aardappelen worden niet de zaden maar pootaardappelen geplant. Pootgoedaardappelen zijn gezonde knollen die het beginmateriaal zijn voor het telen van consumptie- en industrieaardappelen. Er wordt steeds gestart met enkele knollen om zoveel mogelijk pootgoed te kweken.

De pootgoedteelt zoals deze momenteel gekend is groeide waarschijnlijk uit de vroegere gewoonte van landbouwers om een aardappelveld te poten met de knollen van de gezondste aardappelplanten van een vorig seizoen. Het zijn momenteel echter niet meer gewoon de kleinere knollen van een vorige oogst die men laat kiemen maar specifiek gekweekt pootgoed. Ze zijn vaak kleiner dan een aardappel, maar niet altijd. Men dient vooraleer men pootgoed wil telen een aanvraag in te dienen bij het Vlaamse of Waalse gewest. Wanneer men pootgoed van eigen aardappelen of verhandeld pootgoed wil gebruiken dient dit steeds gemeld te worden aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Kwaliteitsklassen in pootgoed

Binnen het pootgoed zijn er kwaliteitsklassen: prebasispootgoed, basispootgoed en gecertificeerd pootgoed. Prebasispootgoed is pootgoed uit materiaal van de veredelaar voortgekomen en bestemd om basispootgoed voort te brengen. Basispootgoed kan na een of meerdere vermeerderingen gecertificeerd pootgoed geven. Gecertificeerd pootgoed is tot slot de basis voor de aardappelteelt en gekeurd door de bevoegde diensten in Vlaanderen of Wallonië.

De beoordeelde zaken zijn: herkomst, zuiverheid, gezondheidstoestand en andere kwaliteitskenmerken van het moment van inschrijven totdat het pootgoed in een gecertificeerde zak terechtkomt. Daarop komt een etiket. Dit is ook een fytosanitair attest waardoor het pootgoed binnen en buiten de Europese Unie kan verhandeld worden. Een gecertificeerd etiket verzekert: kwaliteit, gezondheid, raszuiverheid, sortering en vrije beweging over de Europese grenzen.

Handel van pootgoed

Bij de handel tussen pootgoedtelers- en afnemers kunnen er verschillende soorten verhoudingen zijn: contractteelt, directe handel, onverhandeld pootgoed en pootgoed dat zonder vooropgesteld contract aan een groothandelaar verkocht wordt. Bij contractteelt koopt de groothandelaar de totale pootgoedoogst op volgens contract. De handelaar levert het basismateriaal voor het pootgoed en stelt eisen voor de teelt. De groothandelaar verkoopt het pootgoed dan verder, hij komt tussen de pootgoed- en aardappelteler. Dit soort van onderhoud is het meest in gebruik.

Bij directe handel koopt de aardappelteler rechtstreeks van de pootgoedteler. Onverhandeld pootgoed is een klein deel dat voor hoevepootgoed of voor verdere vermenigvuldiging bewaard kan worden. Hoevepootgoed is pootgoed voor de eigen aardappelteelt. Tot slot is er nog pootgoed dat zonder vooropgesteld contract aan een groothandelaar verkocht wordt. Dit gebeurt niet vaak.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...