Menu

Terug naar thema overzicht >Indeling

IndelingTerug naar thema overzicht >

Aardappelen kunnen ingedeeld worden naar vier belangrijke eigenschappen:

  • het kooktype,
  • het moment van oogsten,
  • de bewaarbaarheid,
  • de grootte.

Kooktype: afkokers en vastkokers

Op vlak van kooktype zijn er afkokers of bloemige aardappelen versus vastkokers of vastkokende aardappelen. Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en behouden hun vorm perfect na het koken, ze blijven stevig. Ze zijn uitermate geschikt om te koken of te bakken. Voorbeelden zijn de varianten: Charlotte, Nicola, Accent, Ditta, Jersey, Lady Christle, Roseval, Truffelaardappel, Inova, Opperdozer Ronde, Eerstelingen, Gloria’s, …

Bloemige aardappelen zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. Ze zijn geschikt om te koken, te bakken, te poffen, voor puree, voor frieten, … Voorbeelden zijn Eigenheimer, Resonant, Doré, Irene, …

Daarnaast zijn er ook aardappelrassen die stevig blijven en toch kruimelend zijn. Ze zijn geschikt voor alle soorten gerechten. Varianten met deze eigenschappen zijn Bintje, Bildstar, Redstar, Berber, Diamant, Platina, Frieslander, Maritiema, Malta, Rode Pipo, Santé, Turbo, Alpha, … Hoe meer zetmeel de aardappel bevat, hoe bloemiger deze is.

Vroege en late aardappelen

In verband met het moment van oogsten zijn er vroege en late aardappelen. Het moment van oogsten is gekoppeld aan de bewaarbaarheid. Hoe vroeger, of nieuwer, de aardappelen hoe minder rijp ze zijn bij de oogst en hoe minder lang ze houdbaar zijn. Late aardappelen kunnen de hele winter door bewaard worden, ze worden geoogst in de herfst.

Primeur- en bewaaraardappelen

Daarnaast is er ook nog een verschil tussen primeur- of nieuwe aardappelen, waarvan de schil loskomt wanneer er over gewreven wordt, en consumptie- of bewaaraardappelen. Primeuraardappelen zijn niet huidvast doordat ze vroeg gerooid worden, ze zijn slechts een week houdbaar zonder aan smaak te verliezen. Voorbeelden zijn Doré, Eersteling, Frieslander, Première, … Het zijn seizoen producten: ze zijn enkel beschikbaar van begin juni tot half augustus.

Krielaardappelen

Op vlak van grootte bestaat de specifieke groep ‘krielaardappelen’. Dit zijn primeuraardappelen of consumptieaardappelen met een doorsnede van 17 tot 40 mm. Daarnaast kunnen er binnen de grotere aardappelen ook onderling verschillen zijn in grootte. De grotere aardappelen zijn bijvoorbeeld geschikter voor de productie van friet.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...