Menu

Terug naar thema overzicht >Verwerking

VerwerkingTerug naar thema overzicht >

Bij de verwerking van aardappelen zijn inwendige eigenschappen zoals de hoeveelheid zetmeel en de hoeveelheid reducerende suikers en uitwendige kenmerken zoals de vorm van de knol en de variëteit van belang bij de weg die de aardappel verder opgaat. De hoeveelheid reducerende suikers is belangrijk voor de frietindustrie: wanneer er teveel van aanwezig is, kleuren de frieten te bruin bij het bakken. Aardappelen kunnen verwerkt worden in de voedingsindustrie of kunnen non-food doeleinden hebben.

Verwerkingen in de voedingsindustrie zijn: chips, voorgebakken friet, kroketten, puree, rösti, aardappelvlokken, aardappelen in glas, aardappelen vacuüm verpakt, voorgekookte aardappelen, … Daarnaast zijn er ook aardappelschilbedrijven en kan er alcoholische drank zoals Russische wodka en Deense Aquavit van aardappelen worden gemaakt.

Non food verwerkingen bestaan in de tabaksindustrie, textielindustrie, papier- en kartonindustrie. Toepassingen bestaan in inkt, boekbinderijen, azijn, veevoeding, behangerspasta en schilderslijm. Uit aardappelzetmeel kan ook plastiek worden gemaakt, die gebruikt kan worden voor hondenbotten, geneesmiddelencapsules, kleiduiven en biologische verpakkingen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...