Menu

Terug naar thema overzicht >Groeifasen

GroeifasenTerug naar thema overzicht >

De groei van de verschillende onderdelen van de aardappelplant is onder te verdelen in drie fasen: de periode tussen het poten en de opkomst, de periode van loofgroei en de periode van knolgroei.

Poten doet men in april. Dit is het in de grond plaatsen van pootaardappelen ofwel kleine geselecteerde knollen. Het pootgoed wordt eerst voorgekiemd waardoor beginnende stengels en wortels zich vormen. Zo wordt de opkomst, of de start van de groei van de plant, versneld.

Tijdens de periode van loof- en knolgroei groeien loof en wortels in een ongeveer vaste verhouding. Twee tot vier weken na opkomst start de aanleg van knollen. Er zijn twee soorten of rastypen van aardappelgewassen: een vroeg en een laat type. Het vroege type start snel met knolaanleg, maakt minder loof aan en het loof sterft ook sneller af. Dit type heeft al vroeg in het seizoen een relatief hoge opbrengst. Deze aardappelrassen zijn lang houdbaar, het zijn bewaaraardappelen. Bij het late type komt de knolgroei langzamer op gang en groeit er meer loof, dat ook langer doorgroeit. Dit type maakt een langer groeiseizoen door en heeft uiteindelijk een hogere knolopbrengst dan het vroege type.

De laatste twee groeiperioden overlappen elkaar gedeeltelijk: de knollen groeien al gedeeltelijk terwijl de bladeren nog groeien.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...