Menu

Terug naar thema overzicht >Fotosynthese

FotosyntheseTerug naar thema overzicht >

Een aardappelplant haalt zijn energie om te groeien in eerste instantie uit de reserves van de moederknol. Wanneer het loof voldoende is gegroeid om aan fotosynthese te doen, maakt de plant zelf chemische energie aan: groene, chlorofyl bevattende planten maken uit koolzuur en water onder invloed van zonlicht glucose aan. Hierbij geven ze zuurstof af.

Glucose maakt deel uit van de chemische groep ‘koolhydraten’, ze vormen een belangrijk onderdeel van de plant. De plant gebruikt de glucose als energiebron om te groeien. Het overschot aan glucose wordt opgeslagen onder de vorm van zetmeel in de ondergrondse knollen.

De mate waarin de aardappelplant aan fotosynthese doet en dus chemische energie aanmaakt is afhankelijk van enkele factoren: de lichtintensiteit, het beschikbaar water, de hoeveelheid kooldioxide in de lucht, de leeftijd van het blad en de aanwezige nutriënten in de bodem. Deze nutriënten zijn stikstof, kalium, chloor, fosfaat, magnesium en enkele sporenelementen.

Al deze zaken zorgen voor een verschil in knollen tussen percelen en regio’s. Daarnaast is de mate van fotosynthese ook afhankelijk van het groeipatroon: elke groeifase heeft een specifieke hoeveelheid fotosynthese en opslag van droge stof in de knol. Tot slot is er ook een verschil per aardappelras.
 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...