Menu

Terug naar thema overzicht >Onder de grond

Onder de grondTerug naar thema overzicht >

Wanneer de aardappelplant bloeit, vormt deze een tros bloemen waarvan de kleur kan variëren van wit, lila tot paars. De plant staat in de zomermaanden in volle bloei. Na de bloei kunnen groene bessen met daarin zaden worden gevormd, gelijkend op een tomaat. De eigenschappen van het vormen van bloemen en bessen met zaden kunnen door het veredelen van rassen aangepast worden. Het loof of de bladeren zijn giftig en dus niet eetbaar. [5, 6, 7]

Het belangrijkste deel van de plant groeit echter ondergronds. Uit de okselknoppen van de ondergrondse stengels kunnen uitlopers of ook wel ‘stolonen’ groeien. Het zijn stengeldelen die horizontaal groeien in het donker en zich kunnen vertakken. Aan het uiteinde van deze uitlopers groeien de aardappelknollen. Er wordt van knolaanleg gesproken wanneer de zwelling aan het uiteinde van de uitloper dubbel zo dik is als de uitloper zelf.

Aan elke stengel kunnen twee tot vier knollen uitgroeien tot volwassen aardappelen. De plek waar de uitloper overgaat in een knol wordt het naveleind genoemd, het andere uiteinde van de knol is het topeind. De glucose die de plant niet nodig heeft wordt opgeslagen onder de vorm van zetmeel in deze knollen. Mens en dier zijn niet in staat om op deze manier koolzuur om te zetten in koolhydraten. Het zetmeel uit planten vormt hierdoor een belangrijke voedingsbron voor mens en dier.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...