Menu

Terug naar thema overzicht >Gist in brood

Gist in broodTerug naar thema overzicht >

Om brood luchtig te maken wordt gist toegevoegd. Met gist worden gistcellen, meer specifiek Saccharomyces cerevisiae bedoeld. De gistcellen produceren koolzuurgas of CO2 gedurende het proces, wat de luchtigheid van het brood veroorzaakt. Gist neemt ongeveer 2% van de bloem in. Wanneer men vet toevoegt aan de bloem, dient er meer gist gebruikt te worden, omdat dit een laagje rond de zetmeelkorrels en de gistcellen vormt.

Gisten behoren tot de groep van de fungi, waar ook schimmels en paddenstoelen thuishoren. Het zijn ééncellige micro-organismen die groter zijn dan bacteriën. In levende gisten kan men onder de lichtmicroscoop de celwand en één of meerdere vacuoles onderscheiden. Bij dode gistcellen zijn de vacuoles verschrompeld.

Saccharomyces cerevisiae

Gisten komt men overal in de natuur tegen, voornamelijk op planten en fruit. Wanneer rijpe vruchten op de bodem belanden, gaan ze rotten. Hierin spelen de gisten een belangrijke rol. Er zijn zowel nuttige als schadelijke gisten. De schadelijke gisten veroorzaken bederf en infecties.

De gistcellen die helpen bij het bakken van brood en het brouwen van bier heten voluit Saccharomyces cerevisiae. De cellen produceren koolzuurgas gedurende een proces dat men fermentatie noemt, waardoor men een luchtiger brood bekomt. Deze gistcellen kan men onder de lichtmicroscoop als ovaal waarnemen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...