Menu

Terug naar thema overzicht >Rijzen van het deeg

Rijzen van het deegTerug naar thema overzicht >

Wanneer men brooddeeg optimaal wil laten rijzen, dient men rekening te houden met de behoeften van de gistcellen. Zo houden de cellen wel van een beetje suiker en een beetje zout, maar zullen te grote hoeveelheden de gisten hinderen. Bakkers zorgen er dus voor dat ze in de juiste hoeveelheden zout en suiker toevoegen om de gisten optimaal te kunnen steunen in hun groei, zonder de functies van zout te verwaarlozen.

Ook de temperatuur is van belang, want beneden een bepaalde temperatuur kunnen de gistcellen niet werken, terwijl ze boven een bepaalde temperatuur zullen afsterven. Hiervoor maakt men gebruik van rijskasten. Tussen 25°C en 45°C zijn de cellen het actiefst en zullen ze dus het best kunnen werken.

Samengevat

Gist vervult een belangrijke taak bij het productieproces van brood, namelijk het laten rijzen en het luchtig maken van het deeg door de productie van koolzuurgas. Om deze reden houden bakkers rekening met de leefomstandigheden die de levende cellen vereisen door de temperatuur en de hoeveelheid suikers en gisten aan te passen.

 

Referenties

  1. De Greeter H. Waarom? Daarom. Brood blijft een gezonde energieleverancier ondanks het feit dat het zout bevat. Nutrinews 2008, 2: 17-19.
  2. Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2009-2010.
  3. Moens S. Cursus microbiologie van de levensmiddelen- deel 2.. Katholieke Hogeschool Leuven: 2011-2012
  4. McGee H. Over eten en koken. 7e druk. Nederland: Nieuw Amsterdam Uitgevers 2009: p. 529-546.
  5. Wageningen Universiteit. Wat is gist en hoe wordt het gemaakt? http://www.food-info.net/nl/qa/qa-wi8.htm.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...