Menu

Terug naar thema overzicht >Verschijningsvormen

VerschijningsvormenTerug naar thema overzicht >

De productie van gisten en de productie van koolzuurgas en alcohol door gisten zijn twee zeer verschillende processen. De productie van alcohol gebeurt in afwezigheid van zuurstof, wanneer de gistcellen zich niet in een gunstige omgeving bevinden. De productie van de cellen gebeurt in aanwezigheid van zuurstof, wanneer de groeiomstandigheden optimaal zijn. Deze cellen kunnen dan in verschillende verschijningsvormen verkocht worden.

Om brood te bakken kunnen drie verschijningsvormen van de gisten gebruikt worden. Om deze te bereiden, maakt men gebruik van grote tanks, waarin men de gisten kweekt op suikerwater. Hierin kunnen de cellen groeien, waarna ze op verschillende manieren behandeld kunnen worden.

  • Eerst en vooral is er de verse gist, dit is een vochtige blok van levende cellen. Het voordeel van deze vorm is dat de cellen meer gas kunnen produceren, terwijl het nadeel de korte houdbaarheid is.
  • Men kan ook gebruik maken van actieve droge gist, deze cellen hebben een extra stap ondergaan: ze zijn namelijk gedroogd. Deze cellen zijn niet meer actief, maar kunnen geactiveerd worden door ze in warm water te weken. Het voordeel van deze vorm is dat de houdbaarheid erg lang is, terwijl een nadeel het vrijkomen van ongewenste stoffen is. Deze stoffen zouden de vorming van het glutennetwerk kunnen verhinderen, waardoor het brood van lagere kwaliteit zal zijn.
  • Tenslotte kan men ook gebruik maken van instantgist. Deze vorm van gist is tijdens de productie nog sneller gedroogd, waardoor de cellen makkelijker water kunnen opnemen. De cellen hoeven dus niet geweekt te worden voor gebruik en produceren daarenboven meer koolzuurgas ten opzichte van actieve droge gist.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...