Menu

Terug naar thema overzicht >Diagnose en behandeling

Diagnose en behandelingTerug naar thema overzicht >

Er zijn drie kernsymptomen van coeliakie waarmee een patiënt bij de arts terechtkomt:

  • bloedarmoede,
  • gewichtsverlies
  • diarree.

Om vast te kunnen stellen of iemand aan coeliakie lijdt, kunnen bloedtesten uitgevoerd worden. Hierbij wordt onderzocht of er bepaalde antistoffen tegen gliadine in het bloed aanwezig zijn.

Een andere mogelijke test is de blaastest. Deze test wijst eigenlijk niet op een glutenintolerantie, maar op een lactose-intolerantie, aangezien lactose-intolerantie vaak een symptoom is van coeliakie. Omdat de darmwand beschadigd is en lactose niet meer kan worden afgebroken door het enzym lactase, helpt deze test bij het bevestigen van de ziekte.

De test is ook relatief eenvoudig en weinig kostelijk, dus wordt deze vaak uitgevoerd. De patiënt drinkt een glas melk of een andere lactosehoudende vloeistof op een nuchtere maag. Daarna dient de patiënt elk half uur in een blaaspijpje te blazen. Dit toestel meet de hoeveelheid waterstofgas in de adem, aangezien onafgebroken lactose gaat gisten en veel waterstofgas veroorzaakt. Een hoge hoeveelheid waterstofgas wijst bijgevolg op een lactose-intolerantie, maar niet met zekerheid op een glutenintolerantie.

De beste manier om coeliakie op te sporen is echter een biopsie van de dunne darm. Een biopsie is een medische ingreep waarbij er een stukje lichaamsweefsel wordt verwijderd om onderzocht te worden. Door het weefsel van de dunne darm onder de microscoop te bestuderen, kan men vaststellen of deze is aangetast.

Bij coeliakie zullen de darmvlokken op een specifieke wijze beschadigd zijn, welke voor de onderzoekers duidelijk onder de microscoop zichtbaar is.

Het stellen van een correcte diagnose is belangrijk omdat een dieet de symptomen kan doen verdwijnen. Het dieet houdt in dat alle glutenbevattende producten vermeden worden en dat alternatieve producten worden gebruikt. Dit is echter niet zo eenvoudig als het klinkt, want gluten kan men ook terugvinden in producten als paneermeel, de blinkende laag op appels en cosmetica.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...