Menu

Terug naar thema overzicht >In het lichaam

In het lichaamTerug naar thema overzicht >

Wanneer de coeliakiepatiënt gliadines inneemt via de consumptie van glutenbevattende producten, worden de eiwitten afgebroken door maag- en pancreasenzymen tot kleinere deeltjes genaamd peptiden.

deze glutenpeptiden in de dunne darm terechtkomen, herkent het immuunsysteem de stof en beschouwd deze als giftig voor het lichaam, ook al is het eigenlijk een onschadelijke stof. Hierdoor volgt een immuunreactie in het lichaam, waarbij ontstekingsreacties optreden.

Een gezonde dunne darm heeft een groot aantal darmvlokken, welke ervoor zorgen dat het oppervlak van de darm vele malen vergroot wordt. Het gevolg hiervan is dat er vele voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Bij een coeliakiepatiënt worden de darmvlokken vernietigd en wordt het darmslijmvlies beschadigd. Dit zorgt ervoor dat het darmoppervlak sterk vermindert en dus ook de opname van voedingsstoffen vermindert.

Ook de hoeveelheid verteringsenzymen neemt af, omdat er minder darmcellen zijn die deze kunnen aanmaken. Hierdoor kunnen er nog minder voedselresten verteerd worden en ontstaan er niet enkel voedseltekorten, maar ook darmklachten.

Vaakvoorkomende symptomen zijn braken, diarree, vochtophoping, chronische vermoeidheid, gewichtsverlies, flatulentie, buikkrampen, bloedarmoede en osteoporose (botontkalking).

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...