Menu

Terug naar thema overzicht >Groei en ontwikkeling

Groei en ontwikkelingTerug naar thema overzicht >

Kieming

De levenscyclus van de tarwekorrel start bij de kieming. Om te kunnen kiemen is er voldoende water in de omgeving nodig. Het water dat opgenomen wordt door het zaadje zet namelijk het gehele kiemproces in gang. Zowel het zaad als de kiem zullen zwellen, waarbij processen optreden die de kieming initiëren en reservestoffen beschikbaar stellen voor opname.

De wortels groeien dan verder uit naar beneden toe, terwijl het groeipunt naar boven toe groeit. Er ontstaan meer wortels, waarop ook beharing zichtbaar wordt. Deze wortelharen zorgen ervoor dat de plant meer voedingsstoffen en water uit de omgeving kan opnemen. In het kiemplantstadium ontstaan ook reeds bladeren. De kieming gebeurt volledig ondergronds, waardoor de groei van de plant pas later zichtbaar wordt.

Stengelstrekking

Een volgende fase is de stengelstrekking, waarbij zoals de naam het al zegt, een stengel wordt gevormd. Bijkomend worden ook veel bladeren gevormd. Tijdens het strekken van de stengel ontwikkelt het groeipunt (datgene wat bij de kieming als eerste naar boven groeide) zich tot een aar.

Tegelijkertijd met de stengelstrekking vindt ondergronds een sterke wortelgroei plaats. Dit zorgt ervoor dat de plant de grote vraag naar water en mineralen, afkomstig van de bovengrondse groei, kan opvangen.

Bloei en korrelvulling

De volgende fase is de bloei, waarbij de meeldraden zich ontwikkelen. Omdat tarwe een zelfbevruchter is, heeft de bevruchting reeds plaatsgevonden vooraleer de meeldraden naar buiten zijn getreden. In de nieuwe korrel ontstaat een kiem en een opslagorgaan, het endosperm.

De fase erna is de korrelvulling, waarbij de graankorrels groter worden en de halmen van de plant afsterven.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...