Menu

Terug naar thema overzicht >Het gewas

Het gewasTerug naar thema overzicht >

Graan behoort tot de plantenfamilie van de grasachtigen. Er bestaan vele verschillende graansoorten, welke men op basis van allerlei botanische kenmerken kan onderscheiden. De plant is opgebouwd uit verschillende elementen: de wortels, de halm, de bladeren, de zaadkorrel en de kafnaald.

Wortels

De wortels van een graangewas zijn sterk en kunnen tot meer dan een meter diep in de grond zitten. Deze zorgen ervoor dat de plant stevig in de grond verankerd zit en dus niet kan omwaaien. Ook neemt de plant via de wortels vocht en voedingsstoffen op. Wanneer de graankorrel kiemt, zullen de wortels het eerst groeien. Pas wanneer de kiemwortel stevig in de grond zit, begint de halm te groeien.

Halm

De stengel of halm ondersteunt de kop van de plant, waarop de graankorrels en de kafnaalden zitten. De stengel is hol behalve op de plaatsen waar zich knopen bevinden. Knopen zijn verdikkingen aan de stengel, waarop de bladeren kunnen groeien. Na de oogst maakt men stro van de graanhalmen.

Bladeren

De bladeren hebben als functie om licht op te vangen voor de fotosynthese van de plant. Licht is namelijk een belangrijke groeifactor voor planten. De bladeren zijn oorspronkelijk groen, maar worden geel wanneer de plant volwassen wordt. De kleur van de plant zorgt ervoor dat de boer weet wanneer het tijd is om de gewassen te oogsten.

Zaadkorrel

De graankorrels bevinden zich aan de top van de halm en leveren reservevoedingsstoffen aan de plant, zodat deze verder kan groeien. De kop van de graanplant bevat 50 tot 75 graankorrels. Tijdens de eerste groeistadia is het reservevoedsel dat in de graankorrel zit opgeslagen onmisbaar.

Kafnaald

De kafnaald helpt om de zaden van de plant te verspreiden en beschermt de graankorrels tegen mogelijke beschadiging, afkomstig van schimmels, bacteriën, insecten en uitdroging. Via de kafnaald kan men verschillende graansoorten onderscheiden. Bij gerst is de kafnaald erg lang, terwijl die bij rogge middellang is. Tarwekorrels hebben dan weer een hele kleine kafnaald.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...